Materiał Partnera Sposoby wykorzystania nasion rzepaku

Sposoby wykorzystania nasion rzepaku

Rzepak to cenny surowiec nie tylko dla przemysłu spożywczego, ale również dla wielu różnych sektorów produkcyjnych. Szczególną rolę w tak wszechstronnym zastosowaniu rzepaku odgrywa specyficzny skład kwasów tłuszczowych o cennych właściwościach żywieniowych. W przemyśle rzepak używany jest do produkcji smarów, olejów hydraulicznych i napędowych.

Właściwości rzepaku

Rzepak to jedna z popularniejszych roślin uprawnych w Polsce. Charakterystyczne dla naszego rodzimego krajobrazu żółte pola pokryte rzepakiem pojawiają się zazwyczaj na przełomie kwietnia i maja. Prace badawcze prowadzone nad rzepakiem na przestrzeni ostatnich lat pozwoliły ulepszyć jego właściwości. Zredukowano zawartość kwasu erukowego na korzyść pozostałych, czyli oleinowego, linolowego, linolenowego oraz stearynowego i eikozenowego.

Ilość kwasu oleinowego w oleju rzepakowym jest porównywalna do docenianej na całym świecie oliwy z oliwek. Jest to zatem najlepszy tłuszcz pochodzenia roślinnego pozyskiwany w naszym regionie. Rzepak to cenna roślina uprawna, o dużym znaczeniu dla całej gospodarki europejskiej. Na rzepak warto spojrzeć nie tylko w kontekście żywieniowym, ale także przemysłowym – jest to bowiem ważny surowiec energetyczny. Nie bez powodu rzepak nazywany jest niedocenionym złotem polskich pół, a olej rzepakowy oliwą z oliwek północy.

Wyroby z rzepaku

W rzepaku występują kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają utrzymać właściwy poziom cholesterolu. Dzięki niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych rzepak uznawany jest za najlepszy surowiec do produkcji oleju spożywczego. Olej o zawartości fosforu do 30 ppm. wytwarzany przez przedsiębiorstwo Street Retail po odpowiedniej obróbce może być wykorzystany nie tylko do celów spożywczych, ale także technicznych i energetycznych. Wysoka kaloryczność rzepaku przekłada się na możliwość jego zastosowania do produkcji komponentów do biodiesla oraz paliw do silników wysokoprężnych. Rzepak jest także ważnym wyrobem dla przemysłu farmaceutycznego i kosmetycznego. Powstają z niego między innymi mydła i środki piorące.

Rzepak ma ogromne znaczenie dla producentów mięsa i mleka. Produktem ubocznym tłoczenia oleju jest tak zwany makuch rzepakowy, który zawiera wiele witamin, tłuszczy i soli mineralnych, ważnych dla zwierząt gospodarskich. Co więcej, makuch rzepakowy jest również źródłem niemodyfikowanego genetycznie białka, a więc wykorzystywany jest do produkcji pasz, które obniżają koszty żywienia zwierząt.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas