Dlaczego warto jeść gęsinę?
Rolnictwo i leśnictwoMimo że nasz kraj jest największym producentem gęsiny w Europie, nie gości ona często na stołach Polaków. Ptak ten uważany jest za rarytas i produkt trudno dostępny. W dodatku przez lata mięso z gęsi miało opinię tłustego i niezbyt zdrowego. Dziś na rynku możemy znaleźć gęsinę w przystępnej cenie. Nie ma też problemów z zakupem mięsa wprost od hodowcy. W tym artykule przedstawimy wszystkie zalety regularnego spożywania gęsiny. Zaczynamy!
Pyszne i zdrowe mięso
Smakiem gęsiny zachwycają się Niemcy, którzy są głównym importerem tego towaru. W Polsce tradycja spożywania mięsa z gęsi sięga aż XVII wieku. Ptak ten uświetniał najlepsze przyjęcia możnowładców, ale też od czasu do czasu lądował na talerzach biedniejszych przedstawicieli społeczeństwa. Dziś gęsina powoli wraca do łask, a wszystko dzięki rosnącej świadomości konsumentów oraz programom kulinarnym, które tak chętnie oglądają Polacy.
Mięso z gęsi jest nie tylko smaczne, ale też bardzo wartościowe. Charakteryzuje je niższa kaloryczność niż w przypadku wieprzowiny. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszego mózgu oraz układu krążenia. Gęsina jest bogata w witaminy A, E, B i PP. Ta ostatnia jest szczególnie cenna, ponieważ nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć jej samodzielnie w zalecanych ilościach. W gęsim mięsie znajdziemy także dużo białka oraz minerały takie jak cynk, żelazo, magnez, potas i fosfor.
Gęsi smalec – dobry lek na wiele dolegliwości
Jak przekonuje przedstawiciel z firmy Złota Podkowa, która zajmuje się hodowlą i sprzedażą gęsi, nie tylko ich mięso cieszy się rosnącą popularnością. Pożądanym towarem jest również gęsi smalec, który od dziesiątek lat stosowany jest w medycynie ludowej. Rozpuszczony w mleku z miodem jest doskonałym lekiem na przeziębienie, a wsmarowany w skórę – łagodzi bóle mięśni i stawów. Okłady ze smalcu gęsiego stosowane są przez osoby dotknięte chorobami reumatycznymi. Co ciekawe, produkt ten wykazuje też właściwości przeciwzmarszczkowe. Używany wraz z innym olejem np. lnianym pozwala na dłużej zachować elastyczność i sprężystość skóry.
Gęsina nie tylko na 11 listopada
Większość klientów zaopatruje się w gęsinę w listopadzie, by przyrządzić tradycyjną pieczeń z kwaśnymi jabłkami. Tymczasem mięso to warto spożywać kilka razy w miesiącu. Faktem jest, że spośród drobiu, to właśnie gęś jest najbardziej kaloryczna, jednak opisane wyżej właściwości odżywcze, skutecznie przemawiają za tym, by sięgać po nią częściej niż raz w roku. Wybierajmy gęsinę ze sprawdzonego źródła, a najlepiej gospodarstw, które zajmują się jej ekologiczną produkcją.