Tartak Iskra i najpopularniejsze rodzaje tarcicy
PrzemysłDrewno od wieków wykorzystywane jest przez ludzi w celach budowlanych i nie tylko. Przez kolejne stulecia zmieniła się jednak technologia produkcji tarcicy. Jest to podstawowy produkt sprzedawany w tartakach. Zapytaliśmy specjalistów z Tartaku Iskra o to, w jaki sposób różnicuje się tarcicę i do czego służą poszczególne jej rodzaje. Zapraszamy do lektury!
Czym w zasadzie jest tarcica?
Zanim drewno stanie się surowcem, który posłuży do produkcji mebli, desek podłogowych czy elementów więźby dachowej, musi zostać poddane odpowiedniej obróbce technologicznej. Ścięte w lesie drzewa, transportowane są do tartaku w postaci okrągłych kłód, które trzeba rozpiłować na drobniejsze fragmenty. Robi się to przy użyciu traka, zaawansowanego narzędzia tnącego. W ten sposób powstają dwa główne rodzaje tarcicy:
nieobrzynana – czyli taka, gdzie obrobione są tylko dwie płaszczyzny równoległe, obłe pozostają nietknięte,
obrzynaną – czyli taka, która ma wszystkie krawędzie obrobione – płaskie.
Jak informuje pracownik z tartaku Iskra – tarcicę można podzielić również ze względu typ drewna, z którego jest wytwarzana. Mówimy wówczas o tarcicy dębowej, brzozowej, bukowej, sosnowej czy świerkowej. Tarcica z drzew iglastych doskonale nadaje się do budowy konstrukcji dachowych. Jest lekka i elastyczna, a przy tym niesamowicie wytrzymała. Z kolei z tarcicy dębowej powstają solidne meble, parkiety, stolarka okienna i drzwiowa oraz wiele elementów do dekoracji wnętrz (rzeźby, podtalerze).
Jaki jest technologiczny podział tarcicy?
Obrobione fragmenty tarcicy o skonkretyzowanych wymiarach noszą profesjonalne nazwy. Do najpopularniejszych elementów tego typu można zaliczyć:
deski – elementy tarcicy o grubości 19-45 mm i szerokości 75-250 mm,
bale – elementy tarcicy o grubości 50-100 mm i szerokości 100-250 mm,
listwy – elementy tarcicy o przekroju poprzecznym od 12/24 do 29/70 mm,
łaty – elementy tarcicy o przekroju poprzecznym od od 38/63 do 75/140 mm,
krawędziaki – elementy tarcicy o przekroju od 100/100 do 175/175 mm,
belki – elementy tarcicy o przekroju od 200/200 do 275/275 mm.
Zanim tarcica trafi do sprzedaży, musi zostać poddana procesowi suszenia. Tartak Iskra dokłada wszelkich starań, by oferowany przez niego towar, spełniał najwyższe wymagania klientów. Warunki przechowywania i suszenia tarcicy są tu ściśle kontrolowane. Tarcica leżakuje w prawidłowo wentylowanym miejscu, dzięki czemu nie ulega odkształceniu i jest właściwie chroniona przed utratą swoich naturalnych właściwości. Tartak Iskra to gwarancja jakości, stałej dostępności towarów i konkurencyjnych cen. Zdecydowanie warto skorzystać z usług tej firmy.