Materiał Partnera Bag in box – przechowywanie produktów bez konieczności używania dodatkowych środków konserwujących

Bag in box – przechowywanie produktów bez konieczności używania dodatkowych środków konserwujących

Wciąż dążymy do tego, aby produkty – szczególnie spożywcze – były jak najtrwalsze. Jednocześnie nie chcemy używać chemicznych konserwantów, które mogą mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie. Dlatego używamy nowoczesnych technologii, aby pakować żywność bez dostępu jakichkolwiek czynników z zewnątrz. Jedną z metod jest bag in box. Poznaj ją lepiej.

Bag in box – rewolucyjna metoda przechowywania

Metoda bag in box (z ang. „worek w pudełku”) jest właściwie kombinacją dwóch metod przechowywania żywności: opakowań foliowego i kartonowego. Stosuje się ją w przypadku produktów płynnych i półpłynnych, takich jak np. soki, oleje, wino, koncentraty. Celem jest zachowanie świeżości i wszystkich walorów smakowych i odżywczych. Oprócz surowców i wyrobów spożywczych przechowuje się w ten sposób także środki chemiczne, farmaceutyki, płyny techniczne i inne.

System bag in box składa się ze specjalnego worka barierowego z zamknięciem. Chroni on płyn przed dostępem tlenu. Dzięki zaworowi można łatwo napełnić worek, a także wielokrotnie z niego korzystać, zamykając go i otwierając bez narażania zawartości. Worek umieszcza się w przystosowanym do tego opakowaniu tekturowym.

Pakowarki bag in box       

Pakowanie produktów do opakowań typu bag in box odbywa się przy użyciu specjalnie stworzonych do tego celu pakowarek. Ich produkcją zajmuje się www.maszynypakujacelublin.pl. Firma ta ma w ofercie dwie pakowarki bag in box – ASEPTA 5000 oraz ASEPTA 1000. Są to półautomatyczne pakowarki przeznaczone do produktów płynnych i półpłynnych, także zawierających cząstki stałe. Można napełniać nimi worki o pojemności od 5 do 1000 litrów z korkiem ELPO w rozmiarze 1 i 2 cale. Maszyna pakująca może umieścić w workach od 200 do nawet 5000 litrów płynu na godzinę. Pakowanie zakończone jest wtłoczeniem pary – po pierwsze po to, aby wypchnąć resztki produktu, a po drugie, aby parą zapełnić worek. Do stworzenia pakowarek użyto stali nierdzewnej. Elementy mające kontakt z żywnością są wykonane z materiałów, które uzyskały stosowne pozwolenia. 

Podziel się