Przyprawy kuchni tajskiej – poznaj je wszystkie
GastronomiaKuchnia tajska charakteryzuje się ogromem ziół, najlepiej świeżo zerwanych oraz mocnymi, aromatycznymi przyprawami. Coraz częściej decydujemy się wprowadzić obco brzmiące nazwy do naszej kuchni i dań, które gotujemy na co dzień. Czosnek, kolendrę, limonkę, płatki chilli czy szczypiorek znamy i uwielbiamy wszyscy. Poznajmy więc składniki, które mogą budzić znacznie więcej ciekawości.
Cytrusowa podstawa kuchni tajskiej
Tajskie smaki nie obejdą się bez dodatku trawy cytrynowej, specjalnej odmiany bazylii o charakterystycznym, cytrusowym posmaku czy limonki kaffir. Ta ostatnia jest używana nie tylko w formie miąższu, ale także liści czy otartej skórki. Czy te produkty można znaleźć w Polsce? Z łatwością! Trawę cytrynową oraz liście limonki kaffir często można spotkać podczas dni tematycznych w najpopularniejszych dyskontach. Najtrudniej jest z bazylią tajską – warto sprawdzać jej dostępność w specjalistycznych sklepach z azjatyckimi produktami lub poprosić o zamówienie przez restaurację, która specjalizuje się w danej kuchni, np. Samui.
Charakterystyczne smaki Tajlandii
Tajowie w swoich potrawach rzadko używają soli, stawiają na sos sojowy albo sos rybny, który jest nie tylko mniej słony, ale również znacznie bardziej zdrowy. Coraz popularniejszy w naszym kraju jest również sos ostrygowy, który nadaje daniu charakterystycznego, morskiego posmaku. Warto wybierać ten bez dodatku glutaminianu sodu.
Kurkuma, galangal i imbir, czyli trio zdrowia
Z czym kojarzy nam się tajska kuchnia? Przede wszystkim z mocnymi, lekko ostrymi smakami, które daje m.in. imbir. Tajowie rozpoznają aż trzy rodzaje tego składnika: turmeric (nazywany u nas korzeniem kurkumy), galangal oraz imbir, jaki znamy, który co ciekawe, w krajach azjatyckich jest uważany za najmniej aromatyczną odmianę. Szczególną uwagę warto zwrócić na galangal, w Tajlandii często dodawany do zup, mający na celu wzmacniać odporność i zapobiegać przeziębieniom. Natomiast zwykły imbir uznaje się za składnik, który niweluje kaszel i zapobiega nudnościom.