Artykuł sponsorowany Czym wyróżnia się tajska kuchnia?

Czym wyróżnia się tajska kuchnia?

Orientalne dania coraz bardziej przyciągają Polaków, którzy chcą próbować nowych smaków i w ten sposób odkrywać świat. Nic zatem dziwnego, że w małych i dużych miastach natrafić można na restauracje japońskie, chińskie, wietnamskie, indyjskie czy marokańskie. Dużym zainteresowaniem cieszy się też niebywale wyrazista, aromatyczna i zdrowa kuchnia tajska. Zachwyca ona podniebienia ostro przyprawionymi mięsami i warzywami, które przełamywane są między innymi łagodnym i słodkawym mleczkiem kokosowym. Czym jeszcze zaskakują tradycyjne dania z Tajlandii?

Cechy kuchni tajskiej

Kuchnia tajska łączy w sobie regionalne smaki Tajlandii z przepisami i aromatami chińskimi oraz indyjskimi. Dzięki temu jest ona bardzo atrakcyjna dla Europejczyków, którzy nie są przyzwyczajeni do bardzo pikantnych przypraw. To właśnie tym cechują się tajskie potrawy, często doprawiane curry, imbirem, trawą cytrynową oraz liśćmi limonki. Ważnym składnikiem wielu zup, dań głównych, a nawet deserów jest słodkawe i łagodne mleczko kokosowe, które świetne komponuje się z warzywami oraz mięsami na ostro. 

Warto podkreśli, iż mimo uznawania kuchni tajskiej za bardzo pikantną, nie jest ona ciężkostrawna. Wręcz przeciwnie, dania są lekkie, ale syte i zapewniają wiele ważnych dla organizmu człowieka makro oraz mikroelementów. Potrawy w dużej mierze opierają się o wykorzystanie warzyw strączkowych oraz owoców morza, w tym krewetek. Niektóre dania tajskie składają się z ryb lub wołowiny. Podobnie jak w kuchni indyjskiej nie brak również specjałów z mięciutkimi kawałkami kurczaka otulonego w taek i kaeng (przyprawy podobne do curry). Cechą charakterystyczną jedzenia wprost z Tajlandii jest również to, iż wiele oryginalnych smaków pozbawionych jest wspominanego mięsa. Kuchnia tajska to zatem raj dla wegetarian, którzy koniecznie muszą spróbować warzyw w sosie ostrygowym, tofu z pastą hosin czy też tofu z ananasem w sosie słodko-kwaśnym.

Popularne dania tajskie

Przepisów na dania tajskie jest setki, co nie oznacza tego, że niektóre z nich nie są bardziej popularne od innych. Każdy, kto chce spróbować wyjątkowych potraw z Tajlandii powinien zacząć swoją przygodę od zupy tom yam z krewetkami lub od rosołu po tajsku. Tajowie i turyści z całego świata odwiedzający Bangkok chętnie zajadają się również owocami morza: krewetkami pad ki mao w sosie słodko sojowym z fasolką szparagową, krewetkami z pikantną pastą  panang i mlekiem kokosowym, a także krewetkami z czerwoną curry. Warto również posmakować kurczaka z tajską pastą chili i smażonymi warzywami, czy też kurczaka w sosie hoisin, którego warto zestawić z makaronem ryżowym.

Wśród dań z wołowiną cenione są potrawy tajskie z mięsem z zielonym, żółtym lub czerwonym curry, a także z grzybami mung i liśćmi kafiru. Do tego idealnie pasuje tajski ryż jaśminowy oraz różne orientalne sosy.

W poszukiwaniu tajskiej restauracji

Przyrządzanie dań po tajsku w domu to niełatwe zadanie. Potrawy w tradycyjnym azjatyckim wydaniu wymagają bowiem zastosowania trudno dostępnych przypraw oraz tylko najświeższych warzyw, mięs i owoców morza. Każdy, kto chce zatem skosztować tajskiej kuchni, powinien odwiedzić restaurację serwującą jedzenie według przepisów Tajów.

Wśród nielicznych lokali, które są w stanie przenieść gości aromatami na ulice Bangkoku jest LIMONKA. To właśnie w tej tajskiej restauracji działającej w Łodzi nieziemskie wręcz rarytasy serwuje tajski szef kuchni. Orientalna i pikantna podróż potęgowana jest zaś egzotycznym wystrojem wnętrz oraz nastrojową muzyką. Podkreślić bowiem warto, że według tajskich tradycji każdy posiłek powinien być celebrowany, najlepiej w gronie rodziny i przyjaciół. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas