Artykuł sponsorowany Kokos, czyli jeden z najważniejszych składników kuchni tajskiej

Kokos, czyli jeden z najważniejszych składników kuchni tajskiej

Tak, jak w Polsce cieszymy się np. jabłkami, tak w Tajlandii niemal wszędzie możemy znaleźć kokosy. Bogactwo w nie sprawiło, że z powodzeniem stosuje się w do przygotowywania jedzenia. Kokosy dostępne są w rozmaitych odmianach i każda ich część ma zastosowanie w kuchni tajskiej. Zatem gdzie i w jaki sposób możemy wykorzystać miąższ, wodę oraz mleko kokosowe?

Czym różnią się od siebie woda i mleko kokosowe?

Tajlandia to jeden z największych eksporterów kokosów na całym świecie, a te, które rosną na wyspie Samui uważane są za najlepsze. Doceniono je także w gastronomii, gdzie używa się ich najczęściej w formie mleka kokosowego, oleju czy wody. W ofercie wielu sklepów oraz restauracji możemy znaleźć wiele rozmaitych produktów, które produkowane są z kokosów. Przede wszystkim zaliczają się do nich wymienione wcześniej woda i mleko, które dość powszechnie są ze sobą mylone. Jednak jaka jest różnica między nimi? Jak tłumaczy specjalista od kuchni tajskiej z restauracji Samui z Krakowa, mleko kokosowe pozyskiwane jest ze starszych i bardziej dojrzałych owoców. Produkt ten stanowi doskonałe źródło protein, węglowodanów oraz kwasów tłuszczowych i wykorzystuje się go jako dodatek do deserów. Mleko kokosowe znalazła także zastosowanie w kosmetyce.

Z kolei woda kokosowa produkowana jest z owoców młodych, które nie są jeszcze dojrzałe, a ich barwa jest zielona. Powszechnie uważa się, że w zielonych kokosach znajduje się najwięcej składników mających właściwości zdrowotne. Woda kokosowa może być traktowana także jako naturalny napój izotoniczny, dzięki czemu powinny ją spożywać osoby aktywne fizycznie. Oprócz dodawania energii i uzupełnienia mikroelementów taka woda ma też dobry wpływ na skórę. Samo odróżnienie wody od mleka kokosowego też nie powinno sprawiać większych kłopotów, ponieważ woda jest bezbarwna, a mleko ma biały kolor.

Czym wyróżnia się olej kokosowy i gdzie stosuje się kokos?

Z kokosów produkowany jest także inny produkt, a mianowicie olej kokosowy, który wykorzystują nie tylko restauracje oferujące kuchnię tajską, lecz również zakłady kosmetyczne. Olej wytwarzany jest z miąższu orzecha kokosa i uznaje się go za najzdrowszy na świecie. Wyróżnia się dużą zawartością kwasu laurynowego. Olej kokosowy wspomaga odporność, a nawet uznawany jest za środek pomocny w odchudzaniu i reguluje metabolizm. W kuchni wykorzystuje się go do smażenia potraw, ponieważ wyróżnia się wysoką temperaturą dymienia. Poza tym sprawdza się jako składników wypieków i zamiennik masła.

Kokosy i produkty z nich wytwarzane można znaleźć w wielu daniach, w szczególności tych, które pochodzą z tajskiej kuchni. Dla miłośników zup znajdują się takie pozycje jak np. zupa z kurczakiem i mleczkiem kokosowym lub zupa z mleczkiem oraz owocami morza. Dlaczego do owoców morza dodaje się mleczko kokosowe? Ze względu na to, że podawane wraz z pastą chili dają wyjątkowy smak. Kokos stosuje się też do robienia potraw curry, a także pasuje do deserów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas