Artykuł sponsorowany Dlaczego warto zainwestować w food trucka?

Dlaczego warto zainwestować w food trucka?

Sektor mobilnych usług coraz bardziej się rozrasta i w dzisiejszych czasach możesz go znaleźć w niemal każdej branży – również gastronomicznej. Food trucki to inwestycja, na którą decydują się w szczególności miłośnicy kulinarnych podróży. Marzysz o restauracji, której menu może poznać cała Polska? Zainwestuj w food trucka! Jaki pojazd kupić i jakie są największe zalety restauracji na kółkach?

Jaki food truck kupić?

Food trucki mogą występować w formie odpowiednio zaadaptowanego samochodu ciężarowego lub przyczepy. Typ pojazdu zależy przede wszystkim od indywidualnych potrzeb przedsiębiorstwa. Duże znaczenie ma nie tylko wyposażenie gastronomicznego zaplecza, ale również sprawność samego pojazdu. Szczególnie wtedy, kiedy chcesz kupić zaadaptowaną ciężarówkę i awaria pojazdu może wyłączyć restaurację z użytku. O wiele lepszą inwestycją jest zakup przyczepy, gdyż można podpiąć ją pod dowolne auto. Jeśli zależy Ci na większej powierzchni grillowej, możesz zainwestować w mobilne urządzenia grillowe np. te oferowane przez firmę Route 66 Grill. Pamiętaj, aby nie kupować food trucka w ciemno. W Internecie znajdziesz masę prywatnych ogłoszeń w atrakcyjnych cenach, lecz jakość większości pojazdów i przyczep pozostawia wiele do życzenia.

Przewaga food trucków nad stacjonarnym punktem

O tym, że food trucki to o wiele lepsza inwestycja niż restauracja stacjonarna, mówi coraz więcej przedsiębiorców z branży gastronomicznej. Wśród największych zalet tego rozwiązania można wymienić:

  • Koszty – zakup przyczepy lub pojazdu zaadaptowanego pod food trucka to o wiele mniejszy wydatek niż zakup dużego lokalu gastronomicznego z kompletnym wyposażeniem.
  • Skalę – food truck może być zarówno niewielką przyczepą serwującą pojedyncze dania, jak i pojazdem wyposażonym w dużą przyczepę grillową, gdy będzie doskonałym rozwiązaniem w przypadku zaplecza kulinarnego na różnego rodzaju eventach.
  • Mobilność – przedsiębiorca nie jest uzależniony od jednej lokalizacji. Może działać na terenie całego kraju, a nawet organizować międzynarodowe podróże kulinarne, docierając do ogromnego grona klientów.
  • Kreatywność – dania serwowane w restauracjach na kółkach to kreatywne potrawy, które są smaczne i przystosowane do jedzenia na festiwalach. Na jedzenie typu „street food” można przerobić wiele klasycznych dań np. potrawy na patykach lub miniaturowe wersje dań z całego świata.
Każdy, kto choć raz brał udział w festiwalu food trucków, wie, jak dużą popularnością cieszą się w naszym kraju. A co najważniejsze – popularność ta stale rośnie!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas