Artykuł sponsorowany Wszystko o wędzeniu drewnem mięsa w zakładzie przetwórstwa mięsnego Wołex

Wszystko o wędzeniu drewnem mięsa w zakładzie przetwórstwa mięsnego Wołex

Wędzenie mięsa drewnem jest jednym ze sposobów przygotowania smacznego i aromatycznego posiłku znanych wiele stuleci temu. Według zakładu przetwórstwa mięsnego Wołex z Czernichowa bardzo dobrze sprawdza się w tym celu drewno olchowo-bukowe. Jakie zalety na taki sposób przyrządzania mięsa, jakie rodzaje mięs można wędzić i na czym dokładnie polega ta metoda?

Na czym polega wędzenie mięsa?

Wędzenie jest metodą gotowania mięsa nad ogniem, do którego dodaje się określone rodzaje drewna, by nadać potrawie wędzonego smaku. Poza tym wędzenie jest jednym z lepszych sposobów konserwacji żywności. W wędzarni zakładu przetwórstwa mięsnego Wołex kontroluje się temperaturę i podwyższa się we właściwym momencie, aby dokładnie ugotować produkt. Dodatkowych walorów smakowych i wilgotności zapewnia mięsu marynata. W trakcie wędzenia należy używać dwóch termometrów do mierzenia temperatury powietrza i temperatury mięsa. Pod koniec tego procesu mięso powinno mieć taką samą temperaturę, jak podczas tradycyjnych sposobów gotowania. Gotowy produkt należy schłodzić poprzez pokrojenie na mniejsze części.

Jakie mięso można wędzić?

Procesowi wędzenia można poddawać każdy rodzaj mięsa. W zakładzie przetwórstwa mięsnego Wołex wędzi się między innymi boczek, polędwicę, baleron, szynki, kiełbasy. Pracownicy w przygotowaniu mięs korzystają ze starych i sprawdzonych receptur z okolic Czernichowa. Pozwoliło to na uzyskanie niepowtarzalnego smaku, który zachwalają sobie klienci. Firma Wołex jest także producentem Wędlin Lisieckich i Czernichowskich charakteryzujących się ogromnymi walorami smakowymi i aromatem wielu przypraw. Wszystkie produkty są przygotowywane zgodnie z zachowaniem wymogów dotyczących procesów technologicznych i higieny środowiska pracy.

Zalety wędzenia mięs

Mięsa wędzone drewnem bukowo-olchowym w zakładzie przetwórstwa mięsnego Wołex z Czernichowa mają bardzo dobry smak i odznaczają się wysoką jakością. Taki proces przygotowania produktów żywnościowych ma wiele zalet. Proces wędzenia nadaje mięsu głębokiego koloru i sprawia, że jest bardzo delikatne. Spożywanie mięsa wędzonego może być ciekawym urozmaiceniem codziennych posiłków, a także popularnym daniem na rodzinnych uroczystościach lub spotkaniach ze znajomymi. Poza tym konkretny smak, kolor i aromat w niektórych przypadkach może być możliwy do uzyskania tylko podczas wędzenia drewnem. Jednak co najważniejsze sposób przygotowania mięsa, jakim jest wędzenie, sprawia, że nie jest konieczne używanie substancji konserwujących, które u niektórych osób mogłyby wywołać reakcje alergiczne.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas