Powszechnie uważa się, że wszystkie warzywa i owoce odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Są doskonałym źródłem witamin i minerałów oraz błonnika pokarmowego. Warzywa i owoce są łatwo alkalizowane i są głównym źródłem potasu, który jest niezbędny dla serca. Regularne spożywanie warzyw i owoców pomaga zapobiegać chorobom cywilizacyjnym oraz poprawiać nasze zdrowie i urodę. Często mówi się, że warzywa i owoce powinny być świeże. Co jeszcze warto wiedzieć w tym zakresie?
Jakie wartości odżywcze mają warzywa i owoce?
Wartość odżywczą warzyw i owoców ocenia się na podstawie zawartości białka roślinnego (w tym poszczególnych aminokwasów egzogennych), węglowodanów, błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Jednak wpływ owoców i warzyw na zdrowie można oceniać na różne sposoby: wartość odżywcza, wartość kaloryczna, zawartość monosacharydów i zanieczyszczeń.
Warto kupować warzywa i owoce w hurtowniach, takich jak Bogdan II, gdzie są najwyższej jakości i zawsze świeże.
Warzywa i owoce a cukry proste
Ze względu na większą zawartość cukrów prostych spożycie owoców należy w tym przypadku ograniczać czasami nawet do 1–2 sztuk dziennie (wielkości dużego jabłka). Nielimitowane spożycie owoców, zwłaszcza przez odchudzające się osoby, może prowadzić do braku zmniejszenia masy ciała, a nawet do jej zwiększenia.
Błonnik w owocach i warzywach
Rozważając zwiększenie ilości błonnika pokarmowego w diecie, warto spożywać suszoną fasolę, brukselkę, kapustę, kalarepę, brokuły, fasolkę szparagową, czarną porzeczkę, agrest, jeżyny, maliny oraz suszone morele i śliwki. Dla jednych to właśnie
owoce i warzywa przyniosą ulgę w postaci regularnych wypróżnień, u innych może powodować dolegliwości brzuszne z powodu efektu wzdęcia (mogą uznać je za niezdrowe i wykluczyć je z diety zewnętrzny). Mówiąc o zdrowych warzywach należy zwrócić uwagę na warzywa zawierające potas, takie jak ziemniaki, fasola, pomidory i ich przetwory (koncentraty, przyprawy, soki), buraki, soja, dynia, szpinak, soczewica. Używanie tłustych przypraw (majonezu z dużą ilością śmietanki, a nawet oliwy lub oliwy) do tych warzyw może zmniejszyć korzyści zdrowotne - zwiększają zbędne kalorie.
Działanie przeciwnowotworowe
Należy podkreślić, że uważa się, że wiele owoców i warzyw ma właściwości przeciwnowotworowe. Są to głównie pomidory, czosnek, brokuły i inne warzywa z rodziny krzyżowych, owoce cytrusowe oraz warzywa, takie jak: marchew, seler i pasternak. Ważne jest jednak, aby różne rodzaje owoców i warzyw wykazywały różne efekty w profilaktyce nowotworów w poszczególnych narządach, w zależności od rodzaju substancji czynnych zawartych w jednym produkcie. Jednym z przykładów jest likopen zawarty w pomidorach.