Artykuł sponsorowany Jabłka – niepozorne owoce pełne zdrowia!

Jabłka – niepozorne owoce pełne zdrowia!

Owoce i warzywa powinny stanowić dużą częścią pokarmów spożywanych w ciągu dnia przez każdego człowieka. Jednak bywa z tym różnie, dlatego warto wziąć sobie do serca przysłowie chętnie powtarzane przez Anglików, które przekonuje, że jedno jabłko dziennie skutecznie zatrzyma doktora z daleka. Ile jest w tym prawdy? Dlaczego warto włączać jabłka do diety? Sprawdźmy!

Niedoceniony lokalny skarb

Zdawać by się mogło, że Polska jabłkiem stoi, a nasi przodkowie uprawiali je od zarania dziejów. Jednak rodowód jabłek hodowanych z rozmysłem sięga nie dalej, niż do XII wieku, kiedy to cystersi zaczęli szczepić dzikie leśne jabłonie, aby uzyskać większe i smaczniejsze owoce. Jabłonie występowały dziko praktycznie na całym globie, a do Europy przywędrowały z… Azji. Od tego momentu jabłka rozgościły się na dobre w sadach i kuchniach. Słodko-kwaśne owoce były zjadane na surowo, a także trafiały do zup oraz gąsiorków, jako nalewka zwana jabłkówką. Jabłka po dziś dzień są chętnie wykorzystywane w kuchni na dziesiątki sposobów – duszone, smażone, dodawane do ciast praz dań wytrawnych. Jednak to nie tylko smaczne owoce o chrupiącym miąższu i rumianej skórce, ale również symbol, który przewija się w wielu kulturach stanowiąc o uniwersalnych wartościach jak płodność, wieczność, grzech pierworodny czy miłość. Również w popkulturze jabłka są obecne – Królewna Śnieżka zjada zatrute jabłko, a nie banana czy truskawkę, nie bez powodu, w końcu to symbol podstępu, a zarazem jest insygnium królewskim.

Obecnie Polska jest jednym z największych producentów jabłek najróżniejszych odmian, w tym Jonagold, Szampion, Gala czy Idared, które są w każdym warzywniaku i sklepie. Szacuje się, że polskie sady dostarczają rocznie przeszło 4 mln ton tych rumianych i pysznych owoców. Tysiące ton pochodzi z ekologicznych upraw wchodzących w skład grupy Wilga Fruit, która zrzesza ponad 60 gospodarstw hodujących jabłka, na ziemiach oddalonych od aglomeracji oraz wyjątkowo czystych – sąsiadują z rezerwatami przyrody oraz terenami objętymi programem Natura 2000. Lokalizacja w połączeniu z dbałością jakość owoców, troskę o środowisko i zdrowie klientów gwarantuje owoce smaczne i wolne od szkodliwych substancji chemicznych.

Jabłka – jak pływają na zdrowie?

Słodko-kwaśne owoce zrywane z jabłoni występują w wielu odmianach, które różnią się między sobą wyglądem, smakiem, konsystencją miąższu, a nawet zawartością soku. Dzięki temu można znaleźć odmianę idealną na szarlotkę lub taką, która jest najsmaczniejszą na surowo i stanie się odtąd ulubioną przekąską. Jabłka to najpopularniejsze owoce, są smaczne i wygodne – nie trzeba ich obierać, można je zabrać ze sobą wszędzie, a przy tym smakują prawie każdemu. I bardzo dobrze! Jabłka warto jeść z wielu powodów, a ich wpływ na zdrowie człowieka jest bardzo korzystny. Mogą je jeść nawet cukrzycy, bo mają niski indeks glikemiczny, a cukier obecny w jabłkach to głównie fruktoza, a ta nie powoduje gwałtownych wyrzutów insulin. Co więcej, pektyny zawarte w jabłkach obniżają zapotrzebowanie organizmu na insulinę! Jabłka są też dobrym źródłem cennego błonnika, który dobrze działa na jelita, czyszcząc je i chroniąc przed zaparciami, a przy okazji zapewnia uczucie sytości na dłużej, niż inne owoce.

Te niepozorne owoce są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów niezbędnych dla ludzkiego organizmu – jest tu witamina C, A oraz E, a także wiele minerałów w tym potas, żelazo, cynk oraz krzem. Ponadto w jabłkach obecna jest kwercetyna znana ze swojego przeciwzapalnego i przeciwalergicznego działania. Jabłka są niskokaloryczne – jedno średniej wielkości jabłko ma mniej niż 100 kcal, także nie ma co słuchać „dietetycznych guru” z Internetu, straszących cukrami zawartymi w owocach. Ilość profitów płynących ze spożywania owoców, w tym jabłek i tak przemawia na ich korzyść. Liczne badania również potwierdzają, że Anglicy ze swoim powiedzeniem mają dużo racji. Jabłka obniżają poziom złego cholesterolu dzięki pektynom oraz związkom fenolowym. Potas z kolei wpływa dobrze na serce. Można by jeszcze wiele wymieniać zalet jabłek, ale nawet z tych kliku powyższych argumentów można wysnuć jeden wniosek – nic tylko jeść jabłka! Warto pamiętać, aby spożywać je wraz ze skórką oraz najlepiej nasze, Polskie, sprawdzajmy, więc naklejki na owocach, by się upewnić, że wspieramy lokalnych dostawców!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas