Artykuł sponsorowany Szerokie zastosowanie suszonych ziół, warzyw i owoców

Szerokie zastosowanie suszonych ziół, warzyw i owoców

Przygotowując posiłki, desery czy napoje używamy najróżniejszych przypraw, warzyw, owoców czy ziół. Najczęściej stosujemy świeże produkty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by skorzystać z ich suszonych zamienników. Suszu warzywnego używają nawet kucharze w restauracjach dla podkręcenia i wydobycia smaku wielu potraw. Suszone owoce idealnie sprawdzą się podczas chłodniejszych miesięcy, a suszone zioła mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak też w profilaktyce zdrowotnej.

Wszechstronne zastosowanie suszonych ziół

Zioła mają zastosowanie zarówno w kuchni, jak też medycynie i aromaterapii. Są zdrowe, aromatyczne i do tego pięknie wyglądają. Nie ma co na nich oszczędzać, tylko spożywać jak najwięcej, bo to przecież samo zdrowie. Liście roślin, zarówno te świeże, jak i susz ziołowy, są wykorzystywane od wieków  jako środek leczniczy i jako przyprawy. Posiadają wiele składników mineralnych (potas, żelazo czy magnez), witamin (najwięcej A, C i K) oraz foliany i antyoksydanty. Są korzystne dla układu pokarmowego, działają przeciwzapalnie i pomagają przeciwdziałać nowotworom. W aromaterapii pomagają obniżyć stres, działają przeciwbólowo i poprawiają nastrój, pomagają się zrelaksować. W kuchni suszone zioła zapobiegają jełczeniu tłuszczów, a wraz z innymi przyprawami konserwują produkty takie jak mięso, ryby i warzywa.

Firma Greenherb Kuźniar Dariusz z Wysokiej w województwie podkarpackim, zajmuje się między innymi suszeniem różnego rodzaju ziół, jak też kory, pozyskiwanej z wyciętych drzew dębu, kasztanowca i wierzby. Posiada własną plantacje ziół i pozyskuje je od miejscowych rolników. Zioła są suszone tradycyjną metodą (gorącym powietrzem). Mogą być mielone, przesiewane lub krojone. Wykorzystywane do produkcji herbat lub mieszanek przypraw , jak też w przemyśle farmaceutycznym, suszone zioła proponowane przez Greenherb są ekologiczne i najwyższej jakości.

Susz warzywny dla smaku i aromatu

Suszenie  warzyw  nie powoduje utraty właściwości ich składników odżywczych. Zostają one uwolnione podczas gotowania, pieczenia czy też smażenia, dodając potrawie głębię smaku i aromatu. Susz warzywny można zastosować podczas gotowania bulionu, który może być bazą do wielu zup czy sosów.

Suszone owoce – smaczny zamiennik tych świeżych

Owoce w suszonej postaci są wykorzystywane jako składnik herbat owocowych, deserów i przekąsek. Kto z nas nie zna tradycyjnego wigilijnego kompotu z suszu z dodatkiem jabłek, fig i gruszek. Bez problemu można stosować suszone owoce również do przygotowania dań obiadowych, np. soczystego schabu z suszonymi śliwkami, pierogów z suszonymi morelami i śliwkami czy drobiowych roladek nadziewanych różnymi suszonymi owocami. Susz owocowy to świetny dodatek do musli. Jeśli lubisz zdrowo się odżywiać, ale jesteś łasuchem to ciastka owsiane z suszonymi morelami, suszoną żurawiną czy z rodzynkami będą dla ciebie idealne. Zupa owocowa na bazie suszonych malin czy wiśni będzie orzeźwiającym daniem na letnie, ciepłe dni.

Greenherb jako producent suszu warzywnego i owocowego proponuje w swojej ofercie ekologiczne produkty od sprawdzonych rolników z województwa podkarpackiego.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas