Artykuł sponsorowany W jakich produktach znajdują zastosowanie skrobie modyfikowane?

W jakich produktach znajdują zastosowanie skrobie modyfikowane?

Atrakcyjny wygląd, właściwa konsystencja i zachęcająca tekstura sprawiają, że sięgamy po konkretne produkty spożywcze. Producenci ze swojej strony robią wiele, by przekonać konsumentów do swoich wyrobów. Często stosowanym dodatkiem do żywności są skrobie modyfikowane, stosowane jako stabilizatory tekstury oraz emulsji. Zobacz, w jakich produktach możesz je spotkać i jakie mają właściwości.

Od wypieków po zupy i sosy

Produkcją komponentów do żywności zajmuje się szwedzka firma Culinar. Działa ona na terenie niemal całej Europy, również w naszym kraju, gdzie funkcjonuje Culinar Polska. Jej działalność produkcyjna obejmuje zarówno skrobię natywną ziemniaczaną, jak i skrobie chemicznie modyfikowane ziemniaczane, kukurydziane oraz jęczmienne, a ponadto błonnik ziemniaczany, dekstrynę, mieszanki przypraw i aromaty. Tworzone przez specjalistów produkty zajmują zastosowanie w każdej gałęzi przemysłu spożywczego.

Istnieją jednak grupy żywności, gdzie użycie komponentów ma szczególne znaczenie, ponieważ niejako warunkuje jej przydatność do spożycia lub w ogóle daje możliwość stworzenia bezpiecznego produktu.

Jedną z nich są zupy, sosy oraz gotowe posiłki. Obejmują one szeroki zakres wyrobów, różniących się pod względem tekstury, objętości, lepkości, oczekiwanego uczucia, jakie wywołają w ustach, cech zewnętrznych, metody przechowywania, daty ważności, metod przyrządzania – to prowadzi do powstania wielu przepisów oraz sposobów przetwarzania. Skrobie zagęszczające z linii Microlys charakteryzują się neutralnym smakiem. Zapewniają przy tym dużą lepkość oraz stabilność procesu rozmrażanie-zamrażanie, dzięki czemu produkt nie traci na atrakcyjności nawet przy jego wielokrotnym powtarzaniu. Wykorzystywane są one również w produkcji jogurtów, gdzie zapobiegają procesowi synerezy, czyli wydzielaniu się płynu z cząstek zawieszonych w żelu.

Trecomex natomiast wykorzystywany jest jako stabilizator emulsji, a w połączeniu ze skrobią zagęszczającą daje produkt od dobrych parametrach dotyczących przechowywania, z oczekiwaną zawartością tłuszczu oraz teksturą. Trecomex często używany jest w majonezach – jako zastępstwo dla sproszkowanych żółtek lub mleka.

Modyfikowana skrobia ziemniaczana znajduje ponadto zastosowanie w produkcji margaryny. W tym przypadku zapewnia ona uczucie pełności w ustach oraz sprawia, że margaryna łatwo się rozsmarowuje.

Zdrowa żywność

Coraz większą popularnością cieszą się produkty spożywcze opatrzone tak zwaną „czystą etykietą”. Są to artykuły pozbawione sztucznych składników – szczególnie tych oznaczonych literą E – a zawierające jedynie składniki łatwe do zidentyfikowania. One jednak też muszą być przystosowane do dalszej obróbki.

Istnieją jednak skrobie zagęszczające przeznaczone również i do tych produktów. Najczęściej znajdują one zastosowanie w fermentowanych produktach mlecznych, serze topionym, deserach opartych na mleku oraz przetwarzaniu owoców na potrzeby dalszej produkcji spożywczej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas