Materiał Partnera Rola warzyw i owoców w gastronomii

Rola warzyw i owoców w gastronomii

Świeże warzywa i owoce powinny stanowić podstawę zbilansowanej diety każdego dziecka, ale też osób dorosłych. Odgrywają one kluczową rolę zarówno w utrzymaniu zdrowia fizycznego, jak i psychicznego. Ich fenomen wynika z wielu powodów, aczkolwiek jednym z ważniejszych jest fakt, że mogą być wykorzystywane w każdej kuchni – tradycyjnej, mięsnej, wegańskiej, ale też orientalnej i wielu innych. Czym kierować się przy ich wyborze? Podpowiadamy.

Dlaczego warzywa i owoce są ważne w gastronomii?

Zarówno warzywa, jak i owoce, są dostępne w różnych postaciach. Najlepszą z nich jest oczywiście świeży artykuł spożywczy, aczkolwiek w innej, zdrowo przetworzonej formie również sprawdzą się w gastronomii. Hurtownie warzyw i owoców oferują szeroki ich wybór – od tradycyjnych polskich produktów, po rzadkie i nietypowe. Te pierwsze cieszą się popularnością, gdyż mają sprawdzony smak – wyjaśnia ekspert z firmy Golden Fruits. Klienci wiedzą, czego się mogą spodziewać – wybierają więc te, które lubią. Jeśli chodzi o oryginalne owoce i warzywa, to często zainteresowanie nimi wynika z ciekawości. Goście chcą poznać ich smak, konsystencję czy też możliwości wykorzystania.

Owoce i warzywa zarówno w restauracjach, jak i hotelach można wykorzystywać na wiele sposobów. Podstawowym pomysłem jest oczywiście przygotowanie na ich podstawie różnego rodzaju dań, od śniadań, przez obiady po kolacje. Sprawdzą się także również jako misy z przekąskami w hotelowych barach, czy też owocowe kosze w pokojach. Ich przygotowanie pozwala zakomunikować klientom, że firma o nich dba, chce zapewnić im komfortowe warunki i spełnić wszystkie wymagania.

Jak wybierać owoce i warzywa do punktów gastronomicznych?

Wybór owoców i warzyw do punktów gastronomicznych nie jest łatwy. Warto zwrócić uwagę na ich różnorodność, ale przede wszystkim jakość. Idealnie, jeśli będą pochodzić z lokalnych i ekologicznych upraw. W takiej wersji są bogactwem witamin, mikroelementów i innych ważnych składników odżywczych. Coraz więcej hurtowni owoców i warzyw oferuje ekologiczne artykuły, które wyróżniają się niepowtarzalnym smakiem, ale też walorami odżywczymi. Stosowanie odpowiednich metod upraw pozwala również wpłynąć na ich jakość i zawartość cukru – mają one wysoką zawartość zdrowego cukru, dużo lepszego niż znana wszystkim sacharoza.

Wybierając tego typu artykuły spożywcze, warto zwrócić również uwagę na preferencje Klientów. Warzywa i owoce powinny być oczywiście dopasowane do menu, aczkolwiek w przypadku zauważenia, że dany gatunek nie cieszy się dużym zainteresowaniem – warto wprowadzić inny. Dostarczanie różnorodnych, zdrowych produktów pozwala pozytywnie wpłynąć na nawyki żywieniowe gości. Wynika to z faktu, iż mają oni możliwość poznania nowych smaków, ale też przekonania się do nich.

Podziel się