Materiał Partnera Czym różni się żywność konwencjonalna od żywności ekologicznej?

Czym różni się żywność konwencjonalna od żywności ekologicznej?

W obecnych czasach coraz więcej osób zwraca uwagę na pochodzenie warzyw i owoców. Ważne jest dla nich, aby pochodziły od sprawdzonych dostawców, którzy nie wykorzystują chemicznych nawozów. Większość osób wie, że żywność powszechnie dostępna w supermarketach zawiera ogromne ilości pestycydów oraz różnego rodzaju środków chemicznych, które negatywnie wpływają na organizm.

Co to jest żywność konwencjonalna?

Jest to żywność, której celem nie jest jakość oraz naturalność wytwarzanych produktów. Podczas jej produkcji używa się różnego rodzaju środków ochrony roślin, nawozów chemicznych, a także modyfikacji genetycznych. Celem produkcji żywności konwencjonalnej jest uzyskanie jak najbardziej obfitych plonów oraz ładnego wyglądu warzyw i owoców.

Zalety żywności konwencjonalnej:

  • niższy koszt produkcji 
  • lepsza wydajność ( uzyskanie większych ilości, przy jednocześnie niższych kosztach oraz mniejszym nakładzie pracy)
  • możliwość produkcji na masową skalę
  • dłuższy okres utrzymania.

Wady żywności ekologicznej:

  • jest to żywność genetycznie modyfikowana, co może negatywnie oddziaływać na organizm człowieka i powodować różnego rodzaju mutacje
  • podczas jej produkcji stosuje się chemiczne nawozy
  • brak certyfikatów
  • zawiera dodatek barwników, azotanów, a czasami nawet lekarstw 
  • nie jest w 100% wolna od  metali ciężkich
  • może przyczyniać się do rozwoju chorób autoimmunologicznych oraz alergii.

Czym jest żywność ekologiczna?

Żywność ekologiczna  jest najwyżej jakości wyrobem, która pozbawiona jest negatywnego oddziaływania na organizm. Wytwarzana jest z ekologicznych warzyw i owoców. Podczas produkcji takich warzyw nie stosuje się chemicznych środków ochrony roślin, ani innych chemicznych nawozów, które mogą być szkodliwe dla człowieka. 

Zalety żywności ekologicznej:

  • jest pozbawiona szkodliwych substancji (azotanów, chemicznych nawozów)
  • posiada odpowiednie certyfikaty bezpieczeństwa 
  • podczas produkcji takiej żywności nie stosuje się sztucznych ulepszaczy
  • bogata w składniki mineralne 
  • w przypadku produkcji takiego rodzaju żywności obowiązuje zakaz stosowania antybiotyków oraz hormonów
  • jest idealna dla dzieci, zwłaszcza tych najmłodszych w czasie rozszerzania diety.

Wady żywności ekologicznej:

  • jest droższa od żywności konwencjonalnej
  • gorszy wygląd niektórych warzyw i owoców
  • naturalne nawożenie generuje większe koszty.

Żywność ekologiczna zdecydowanie posiada więcej zalet. Co najważniejsze, pozbawiona jest skutków ubocznych, które mogłyby Ci zaszkodzić. To z pewnością najważniejsza kwestia. Nie można pominąć również tego, że powinna pochodzić od renomowanego producenta żywności. Taka firma powinna posiadać specjalny certyfikat, który jest potwierdzeniem ekologicznej uprawy warzyw i owoców.

Opracowanie:

Podziel się