Artykuł sponsorowany Zasadnicze różnice między warzywem a owocem

Zasadnicze różnice między warzywem a owocem

Owoc czy warzywo? Może się wydawać, że łatwo rozróżnić między sobą te dwa rodzaje produktów spożywczych. Ale czy na pewno? Choć każdy praktycznie od dziecka potrafi rozpoznać i skategoryzować  większość z nich, to jednak bardzo trudno uzyskać jednoznaczną definicję. Pora zatem rozprawić się z tym dylematem. Jak definiują je specjaliści z branży spożywczej?

Owoce i warzywa – w jaki sposób je zdefiniować?

Owoce i warzywa kategoryzuje się w oparciu o dwa czynniki.

Pierwszym z nich jest smak. Owoce smakują cierpko lub słodko. Z tego właśnie względu stosuje się je w przekąskach, dżemach, ciastach, sokach. Natomiast warzywa smakują łagodnie, wytrawnie, nieraz gorzko lub pikantnie. Dlatego częściej konsumuje się jako przystawki i wykorzystuje w roli komponentu w daniu głównym.

Ten sposób klasyfikacji nie jest jednak wystarczający. Czasem bowiem ma się do czynienia ze słodkim warzywem, które można wykorzystać w ciastach. Tak jest choćby w przypadku smakowitej marchewki.

Drugie kryterium odnosi się do tego, z jakiej części rośliny pochodzą zbiory. W przypadku owoców, są one pozyskiwane z kwiatów. To właśnie dlatego używa się naprzemiennie określeń „drzewo owocuje” i „drzewo kwitnie”. Zwykle chodzi po prostu o to, że na drzewie pojawia się owoc, który najczęściej nadaje się do spożycia. Z kolei warzywa mogą pochodzić z korzeni, łodyg i liści – a więc z pozostałych części rośliny.

Rodzaje owoców i warzyw

Zarówno warzywa, jak i owoce, mają swoje podgrupy, które różnią się od siebie wyglądem i innymi cechami charakterystycznymi.

Wśród owoców wyróżnia się:

  • owoce pestkowe (np. czereśnie),
  • owoce jagodowe (np. maliny),
  • owoce ziarnkowe (np. melony),
  • owoce cytrusowe (np. pomarańcze),
  • owoce egzotyczne (np. granat).

Natomiast w gamie warzyw można znaleźć:

  • warzywa korzeniowe (np. burak),
  • warzywa kapustne (np. kapusta),
  • warzywa liściowe (np. szpinak),
  • warzywa cebulowe (np. cebula),
  • warzywa strączkowe (np. groszek),
  • warzywa rzepowate (np. rzodkiewka),
  • warzywa owocowe (np. cukinia).

Te ostatnie wzbudzają zdecydowanie najwięcej „kontrowersji”.

Owoce, które są uznawane za warzywa

Dla wielu osób dużym zaskoczeniem jest wiadomość o tym, że jakieś warzywo z fachowego punktu widzenia jest… owocem.

Specjaliści z gdańskiej firmy Golden Fruits przypominają, że tak jest w przypadku następujących produktów:

  • pomidor,
  • papryka czerwona,
  • bakłażan,
  • oliwki,
  • ogórek,
  • dynia,
  • awokado,
  • cukinia.

Skąd wynika ta konsternacja? Najprawdopodobniej z faktu, że smak i/lub wygląd powyższych nie kojarzy się „warzywnie”.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas