Artykuł sponsorowany Przekąski na imprezę – serki góralskie

Przekąski na imprezę – serki góralskie

Impreza w domu to niemałe wyzwanie dla gospodyni/gospodarza. Tym bardziej, że podanie gościom orzeszków z puszki i chipsów jest już passe. Jeżeli nie chcemy samodzielnie przygotowywać przekąsek, można zamówić catering. Jednakże przygotowanie dań i przekąsek samemu może być satysfakcjonujące – zwłaszcza dla osób, lubiących przyrządzać posiłki. Na jedną z przystawek proponujemy serki góralskie.

Serki góralskie – swojskie i świeże, to produkt który zachwyci podniebienia gości. Serki góralskie można podać w postaci deski serów – jako deser po daniu głównym. Serki doskonale łączą się z czerwonym winem. Najlepiej na desce położyć różne rodzaje serków góralskich, by goście mogli pokosztować serków różnego rodzaju.

Podhalańska firma SERTEX oferuje aż kilkadziesiąt różnych rodzajów serków góralskich. Różnią się one między sobą strukturą i smakiem, jednak łączy je wszystkie naturalność i świeżość oraz to, że pochodzą z gór. Ponadto firma ma możliwość nadania serkom dowolnego kształtu, na życzenie klienta.

Deska serów z serkami góralskimi

Serki góralskie mają intensywny smak, co jest zaletą dla smakoszy. Przywodzą na myśl wakacje w naszych polskich górach – każdy turysta w polskich górach obowiązkowo spróbuje przynajmniej górskiego oscypka z żurawiną.

Na deskę serów można położyć różne rodzaje serków góralskich – oscypek, serek wędzony, osełkę i inne. Sery podaje się między daniem głównym, a kolejnymi daniami/ przystawkami – serki oczyszczają kubki smakowe, przygotowując je na kolejny posiłek.



Co podać do serków góralskich?

Miłośnicy sera zapewne mogliby go jeść bez żadnych dodatków – jeżeli chodzi o produkty spożywcze. W kwestii napojów – do serków doskonale pasuje wino, a do intensywnych serków góralskich wyśmienicie sprawdzi się mocne czerwone wino – najlepiej beczkowane i dojrzałe.

Serki góralskie można podać same, jednak genialnie łączą się one z produktami jak np., świeża chrupiąca bagietka (delikatnie posmarowana masełkiem), ciemne, czerwone winogrona, różne rodzaje wędlin czy ogórki kiszone.

Serki można podać w formie koreczków: serek kroimy w równą kosteczkę i nadziewamy na wykałaczkę razem z np., połówką winogrona, połówką pomidorka koktajlowego (koniecznie słodkiego!) czy kawałeczkiem szyneczki.

Serki góralskie na ciepło

Na imprezie doskonale sprawdzą się również serki góralskie na ciepło. Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a goście będą zachwyceni. Jednym z pomysłów, jest zawinięcie kawałków serka plastrem boczku i zapieczenie w piekarniku. Takie danie podajemy świeże, najlepiej oczywiście z sosem żurawinowym. Innym pomysłem są mini bułeczki również zapiekane w piekarniku z serkiem góralskim i innymi dodatkami. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas