Owoce i warzywa idealne na drugie śniadanie
Artykuły spożywcze i trafikaDobrze zbilansowana dieta jest ważna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Powinna uwzględniać odpowiednią ilość białka, tłuszczy, węglowodanów, minerałów i witamin. Prawdziwą bombą witaminową są warzywa i owoce. Zdrowy i różnorodny jadłospis ma na celu nie tylko zaspokojenie głodu, ale również odżywienie organizmu w niezbędne składniki mineralne. Dowiedz się, jakie są najlepsze warzywa i owoce na drugie śniadanie do szkoły i pracy.
Jaki cel spełnia drugie śniadanie?
Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Regularna dieta stabilizuje metabolizm i zapewnia uczucie sytości. Częste spożywanie jedzenia w niewielkich ilościach nie obciąża żołądka oraz nie wywołuje uczucia senności. W zdrowej diecie ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość produktów. Warto wybierać owoce i warzywa ze specjalistycznych hurtowni, jak np. Zielex.
Jednym z 5 dziennie zalecanych posiłków jest drugie śniadanie. Jego celem jest:
- odżywienie organizmu w składniki mineralne i witaminy,
- dodanie energii niezbędnej do funkcjonowania,
- poprawę wydolności i siły,
- zaspokojenie głodu,
- utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych,
- wzmacnia układ odpornościowy.
Najzdrowsze owoce i warzywa
Zamiast sięgać po czekoladę lub ciastko, wybierz coś zdrowego. Owoce i warzywa to idealne składniki do stworzenia smacznego posiłku. Produkty bogate w naturalne cukry dodadzą energii na resztę dnia. Najzdrowsze owoce i warzywa na drugie śniadanie to:
- banany – są bogate w błonnik, potas i magnes, wspomagają koncentrację i pamięć, świetnie smakują, a do tego można je łatwo zjeść,
- jabłka – doskonałe źródło witaminy C, wspomagają naturalną odporność organizmu,
- pomarańcze – już jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
- marchewki – chrupiące warzywo dostarcza do organizmu witaminy B1, B2, C, D i E, zawarty w nich beta – karoten działa korzystnie na wzrok,
- różyczki kalafiora – można je jeść na surowo, są bogate w błonnik, wapń, żelazo i magnez, wspomagają pracę mózgu i naukę.
Warto zamawiać świeże warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła.
Korzyści z jedzenia owoców i warzyw
Według WHO należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie. Zapewniają one naturalne składniki mineralne i witaminy. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczów i kalorii, dzięki czemu są doskonałym przysmakiem, nawet dla osób dbających o wagę. Regularne spożywanie owoców i warzyw wzmacnia układ krwionośny i wspiera profilaktyce chorób serca. Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.