Artykuł sponsorowany Owoce i warzywa idealne na drugie śniadanie

Owoce i warzywa idealne na drugie śniadanie

Dobrze zbilansowana dieta jest ważna dla zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Powinna uwzględniać odpowiednią ilość białka, tłuszczy, węglowodanów, minerałów i witamin. Prawdziwą bombą witaminową są warzywa i owoce. Zdrowy i różnorodny jadłospis ma na celu nie tylko zaspokojenie głodu, ale również odżywienie organizmu w niezbędne składniki mineralne. Dowiedz się, jakie są najlepsze warzywa i owoce na drugie śniadanie do szkoły i pracy.

Jaki cel spełnia drugie śniadanie?

Zaleca się spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia. Regularna dieta stabilizuje metabolizm i zapewnia uczucie sytości. Częste spożywanie jedzenia w niewielkich ilościach nie obciąża żołądka oraz nie wywołuje uczucia senności. W zdrowej diecie ważna jest nie tylko ilość, ale i jakość produktów. Warto wybierać owoce i warzywa ze specjalistycznych hurtowni, jak np. Zielex.

Jednym z 5 dziennie zalecanych posiłków jest drugie śniadanie. Jego celem jest:

  • odżywienie organizmu w składniki mineralne i witaminy,
  • dodanie energii niezbędnej do funkcjonowania,
  • poprawę wydolności i siły,
  • zaspokojenie głodu,
  • utrwalanie zdrowych nawyków żywieniowych,
  • wzmacnia układ odpornościowy.

Najzdrowsze owoce i warzywa

Zamiast sięgać po czekoladę lub ciastko, wybierz coś zdrowego. Owoce i warzywa to idealne składniki do stworzenia smacznego posiłku. Produkty bogate w naturalne cukry dodadzą energii na resztę dnia. Najzdrowsze owoce i warzywa na drugie śniadanie to:

  • banany – są bogate w błonnik, potas i magnes, wspomagają koncentrację i pamięć, świetnie smakują, a do tego można je łatwo zjeść,
  • jabłka – doskonałe źródło witaminy C, wspomagają naturalną odporność organizmu,
  • pomarańcze – już jeden owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C,
  • marchewki – chrupiące warzywo dostarcza do organizmu witaminy B1, B2, C, D i E, zawarty w nich beta – karoten działa korzystnie na wzrok,
  • różyczki kalafiora – można je jeść na surowo, są bogate w błonnik, wapń, żelazo i magnez, wspomagają pracę mózgu i naukę.

Warto zamawiać świeże warzywa i owoce ze sprawdzonego źródła.

Korzyści z jedzenia owoców i warzyw

Według WHO należy spożywać minimum 400 g owoców i warzyw dziennie. Zapewniają one naturalne składniki mineralne i witaminy. Jednocześnie mają niską zawartość tłuszczów i kalorii, dzięki czemu są doskonałym przysmakiem, nawet dla osób dbających o wagę. Regularne spożywanie owoców i warzyw wzmacnia układ krwionośny i wspiera profilaktyce chorób serca. Dzięki dużej zawartości błonnika pomagają zmniejszyć ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas