Artykuł sponsorowany Co mogą nam dostarczyć owoce?

Co mogą nam dostarczyć owoce?

Owoce i warzywa są niezwykle ważnymi elementami naszej diety. Niestety na co dzień zapominamy o regularnym ich spożywaniu. Jest to błąd, ponieważ właśnie w owocach i warzywach znajdziemy najwięcej witamin i składników, które mają pozytywne działanie na nasz organizm. Warto wyrobić sobie nawyk codziennego jedzenia tego typu produktów, tak aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem.

Kiedy jeść owoce i warzywa?

Jak powszechnie wiadomo, konkretne owoce i warzywa są dostępne w wybranych miesiącach. Przykładowo jabłka dostępne są przez większość sezonu, śliwki pojawiają się w miesiącach jesiennych, a wiśnie czy czereśnie możemy dostać w sezonie letnim. Duże znaczenie ma również odmiana danego owocu, gdyż nie każdy gatunek będzie dostępny w tych samych miesiącach. Dietetycy uważają, iż obowiązkowe jest około 5 porcji warzyw i owoców dziennie. Dodatkowo uważa się, że cukry proste, które są również w owocach, powinno się spożywać w pierwszej połowie dnia, gdyż z rana następuje szybsza przemiana materii, w porównaniu do godzin wieczornych, więc energia zostaje wykorzystana w krótkim czasie. Doda nam to również dużo siły na cały dzień. Owoce powinny być łączone z produktami, które nie mają negatywnego wpływu na trawienie. Łączą się one dobrze na przykład z nabiałem, więc można przygotować jogurt naturalny z owocami, owsiankę czy różnego rodzaju koktajle.



Jakie są korzyści z jedzenia owoców i warzyw?

Warto wybierać produkty z rodzimego rynku. Takie gospodarstwa sadownicze jak Worldtrade, od lat zajmują się sprzedażą owoców, które cechują się wysoką jakością i korzystnym wpływem na nasz organizm. Owoce zapewniają nam substancje odżywcze i wodę, a dodatkowo są źródłem cukrów prostych. Owoce takie jak jabłka lub śliwki mają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że są trawione wolniej i dzięki temu w organizmie odkłada się mniej tkanki tłuszczowej. Dla osób, które posiadają zbilansowaną dietę, bogatą w owoce i warzywa, występuje mniejsze prawdopodobieństwo występowania niektórych chorób przewlekłych, może przyczynić się również do obniżenia ryzyka zachorowania na choroby nowotworowe, a także obniża ryzyko chorób serca. Owoce i warzywa naturalnie zawierają niską zawartość tłuszczu, więc nie mają cholesterolu. Są źródłem błonnika, kwasu foliowego, witaminy C i prowitaminy A, wspomagają trawienie. Dodatkowo zapewniają uczucie sytości, pozwalają na prawidłową pracę jelit i pomagają zachować skórę i paznokcie w odpowiedniej kondycji. Korzyści jest niezwykle dużo, więc regularne spożywanie owoców pozwoli nam na zwiększenie odporności i dobre samopoczucie.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas