Artykuł sponsorowany Najpopularniejsze regiony produkcji whisky

Najpopularniejsze regiony produkcji whisky

Whisky to alkohol wyróżniający się charakterystycznym aromatem oraz wyjątkowymi nutami smakowymi. Nie tylko prawdziwi koneserzy potrafią jednak wyczuć, że jego smak może się znacząco różnić. Wpływa na to nie tylko kraj pochodzenia, ale również ogromne znaczenie mają stosowane akcesoria oraz różne metody wykorzystywane przez każdy region od pokoleń. W jakich regionach Irlandii powstaje whiskey, a gdzie w Szkocji produkuje się whisky? Sprawdźmy.

Regiony produkcji irlandzkiej whiskey

Jednym z miejsc, w których wytwarzane jest wysokiej jakości whiskey, jest Hibernia Distillers. Powstają w nim trunki nazywane Hyde Whiskey, których nazwa nawiązuje do rodziny Hyde’ów, zajmujących się dojrzewaniem i selekcją alkoholi od niemal 10 pokoleń. Hyde Whiskey jest tworzone ręcznie i jest potrójnie destylowane w tradycyjnych miedzianych alembikach. Do jego produkcji używana jest mieszanka single malt, single grain oraz blended whisky. Oprócz tego alkohol dojrzewa w beczkach po innych trunkach, czemu zawdzięcza swój niezwykły aromat.

Innym rodzajem irlandzkiej whiskey produkowanej także w hrabstwie Cork jest Eiregold Irish Whiskey. Podobnie, jak Hyde Whiskey wyróżnia się ona potrójną destylacją. Dodatkowo Eiregold leżakuje w 200-litrowych beczkach z białego dębu, które były jednorazowo wypełnione bourbonem. Ma posmak cynamonu, goździków oraz wanilii, który przełamuje czarny pieprz.

Gdzie w Szkocji produkuje się whisky?

Za największy region wytwórstwa whisky w Szkocji uznaje się region Highlands, który dodatkowo dzieli się na kilka podregionów. W efekcie oferuje różnorodne i niespotykane nuty smakowe oraz wyjątkowe aromaty. Trunki pochodzące z tych obszarów charakteryzuje słodkawy finisz. Między innymi w Lower East Side Blended Malt Whisky wyczuwalne są nuty wanilii, migdałów, miodu oraz tropikalnych owoców.

W centrum Szkocji w okolicy Hawick stolicy hrabstwa Scottish Borders znajduje się również The Borders Distillery, w której powstają trunki Clan Fraser dostępne w sklepie internetowy Spirit Depot. Łączą one w sobie mieszankę whisky grain oraz whisky malt. Ze względu na to, że leżakują w opalanych dębowych beczkach przez minimum 5 lat, cechują się unikatowym, lekko dymnym smakiem.

Innym rodzajem alkoholu produkowanego w tym obszarze jest także Clan Fraser Reserve, które dojrzewa nie krócej niż 8 lat, a co za tym idzie, ma o wiele bardziej wyraziste aromaty. Degustacja tego whisky pozwala na wyczucie lekko słodkiego finiszu, w którym zauważalne są nuty truskawek, masła, cynamonu oraz delikatnej wanilii.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas