Artykuł sponsorowany Wina świata. Znane i cenione smaki

Wina świata. Znane i cenione smaki

Niektórzy mówią, że nie lubią win wytrawnych czy białych, ale czy to może być prawda? Niezupełnie, bowiem niezwykle ważny jest kraj i region pochodzenia danego trunku. Skreślając np. wszystkie wina wytrawne na postawie jednego czy dwóch nietrafionych wyborów, pozbywamy siebie możliwości zasmakowania w naprawdę unikalnych wyrobach. Które zatem wybrać i na co zwrócić uwagę, aby było dla nas jak najlepsze? O tym w artykule.

Zazwyczaj wyróżnia się trzy rodzaje wina i to prawda, że naszym ulubionym winem mogą być np. czerwone wytrawne. Jednak, jak sami pewnie zauważyliśmy, niektóre będą smakowały nam znacznie bardziej, a inne, tego samego typu, zupełnie nie. Aż prosi się o stwierdzenie, że „wina niekoniecznie leży w winie” lecz być może w innym parametrze, jakim w tym przypadku jest jego pochodzenie. Czy istnieje najlepszy smak wina?

Można odpowiedzieć, że i tak i nie. Jest to kwestia niezwykle indywidualna i to co dla jednych będzie unikalnym walorem smakowym, innym może nie  odpowiadać w pełni. Dodatkowo, jeżeli styczność mieliśmy np. z winem włoskim białym i słodkim, to zdecydowanie inne w smaku będzie francuskie tego samego typu. Dlaczego? Każdy kraj ma odmienną klasyfikację słodyczy wina.  Oczywiście znaczenie mają także inne elementy jak chociażby ilość alkoholu, kwasowość czy jego rocznik – wyjaśnia ekspert ze Sklepu Nowy Kredens zajmującego się sprzedażą wysokiej jakości alkoholi z siedzibą w Starachowicach.

Wina włoskie

Warto zacząć od tzw. ojczyzny win czyli Włoch. Wśród krajów produkujących największą liczbę tego trunku są w czołówce wraz z Hiszpanią oraz Francją. Rodzaje win, które się tam wytwarza, są niezwykle liczne i można je przypisać poszczególnym regionom. Lombardia, Sycylia czy Toskania - każdy szczyci się własnymi, unikalnymi typami, charakterystycznymi dla tego konkretnego obszaru. Dodatkowo, każdy wyrób jest poddawany szczegółowej ocenie ekspertów, określających jego jakość. Najlepszy wynik zdobywają te, w przypadku których szczepy winogron pochodzą w całości z regionu produkcji. Im wyższy procent obcych szczepów, tym ocena niższa.

Wina hiszpańskie

Drugi z krajów o największych tradycjach winiarskich może pochwalić się nie mniejszą różnorodnością smaku. Podobnie jak we Włoszech, każdy region to indywidualny charakter trunku i znamienne dla niego aromaty. Dla przykładu, jeżeli jesteśmy miłośnikami sherry, to z pewnością będziemy musieli wybrać się do Andaluzji. Chcąc natomiast spróbować wytrawnych win czerwonych,  regionem, na który powinniśmy zwracać uwagę będzie La Rioja ze słynnym tempranillo.

Wina francuskie

Kolejnym obszarem geograficznym, o którym nie można zapomnieć biorąc pod uwagę produkcję oraz jakość tego trunku jest oczywiście Francja. Ludzie zamieszkujący ten kraj, to nie tylko smakosze wyborowych potraw, ale również wyjątkowych win. To kolebka cenionego przez wielu merlot czy chardonnay. Francuzi zdecydowanie mają talent do dobierania niezwykłych, kwiatowych komponentów, które podkreślają aromat wina. Dlatego, jeśli przed posiłkiem pragniemy podać wyszukany aperitif, regionem docelowym powinna być Burgundia. W winach pochodzących z tego miejsca z łatwością odnajdziemy te z bogatą nutą cytrusów.

Wina portugalskie

Portugalia jest zdecydowaniem niezwykłym krajem pod względem produkcji wykwintnych wyrobów alkoholowych. Wytwarzane tam wina są zwykle uważnie dobraną mieszkanką najlepszych szczepów winorośli. Ich uprawa, tak różnorodna ze względu na położenie geograficzne, pozwala dopełnić aromat niepowtarzalną nutą. Także w tym, tkwi ich sekret oraz bogactwo. Popularne i cenione vinho verde swoje korzenie odnajdują właśnie w Portugalii. Szukając smaków słodkich czy półsłodkich, nie wolno zapominać przede wszystkim o sławnym, wzmacnianym winie porto. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas