Artykuł sponsorowany Degustacja win z prawdziwego zdarzenia

Degustacja win z prawdziwego zdarzenia

Historia wina sięga starożytności. Doskonale znane są motywy z dzieł sztuki przedstawiające winobranie czy winne latorośle z egipskich amfor. I choć pierwsze produkcje wina w Polsce szacowane są na XI/XII wiek, to degustacja dopiero od kilku lat zyskuje na popularności. Dzięki niej każdy może poznać tajniki rozróżniania win. Czego oprócz tego może nauczyć degustowanie win? 

Dlaczego degustujemy wino?

Zakup wina często łączy się z dylematem. Które będzie dobre? Czy to, które polecają inni, faktycznie będzie mi odpowiadać? Tutaj na pomoc przychodzi degustacja win. Po co się na nią wybrać? Odpowiedź jest bardzo prosta – przede wszystkim. aby poznać smak, który jest nam najbliższy. Na degustacji, po spróbowaniu kilku rodzajów win, znacznie łatwiej zorientować się, który rodzaj, smak, a nawet rocznik najbardziej nam odpowiada. Cierpliwość to jednak klucz do udanej degustacji – wino nie lubi pośpiechu, a wiedza potrzebna do jego smakowania przyjdzie z czasem. A więc od czego zacząć?

Profesjonalne degustacje

Kosztowanie wina to okazja, aby bardzo dobrze poznać ten trunek wyróżniający się dużym zróżnicowaniem smaków. Wyjątkową aranżacją degustacji win może pochwalić się pensjonat Piano Nobile, znajdujący się w samym sercu Pszczyny. To tu, w zabytkowej piwnicy, znajduje się winiarnia - Vinoteka 16. W tym niepowtarzalnym miejscu możecie spróbować win w obecności sommeliera. Ale można też degustować trunki na uroczystej kolacji czy spotkaniu biznesowym przygotowanym w winiarni. Prowadzący ją znawcy i miłośnicy wina, Grzegorz Suchocki i Bartosz Wojtas, organizują cykliczne spotkania, które przybliżają tematykę wina. 

Degustowanie wina w kilku etapach 

Warto wiedzieć, że degustacja win składa się zwykle z kilku etapów. W końcu przede wszystkim chodzi o to, aby nauczyć się smakować wino na wielu płaszczyznach. Aby tak było, gość uczy się degustować wino, obserwując jego barwę, zapach, a dopiero na końcu – smak. Na początku sommelier opowiada o winie, które za chwilę będzie kosztowane, by następnie rozlać je do kieliszków. To moment, kiedy można zobaczyć wino i ocenić jego barwę. Tak na przykład degustujący dowiaduje się, że wino czerwone im jest ciemniejsze, tym bardziej dojrzałe. Aby jednak poznać lepiej świat win i tego, co dalej dzieje się na degustacji…  warto wiedzę praktyczną uzupełnić o praktykę.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas