Artykuł sponsorowany Jakie odmiany kukurydzy są przeznaczone na kiszonkę?

Jakie odmiany kukurydzy są przeznaczone na kiszonkę?

Kukurydza kiszonkowa musi mieć określone właściwości, które wpływają na jej wydajność oraz pożywność. Wybierając odmianę kukurydzy na kiszonkę, należy wziąć pod uwagę nie tylko wygląd samych kolb, ale również budowę całej rośliny – ma to znaczenie w kontekście wartości energetycznej gotowej kiszonki oraz procesu zbioru i przetwarzania roślin.

Czym jest kiszonka z kukurydzy i jakie jest jej zastosowanie?

Kiszonka to pasza objętościowa, którą karmi się zwierzęta hodowlane. Dostarcza ważnych składników odżywczych, uzupełnianych za pomocą odpowiednio dobranej paszy treściwej. Dużą zaletą kiszonki jest możliwość przechowywania jej przez cały rok, również okresie jesienno-zimowym. W Polsce popularna jest kiszonka z kukurydzy, która jest stosunkowo tania w produkcji, a przy tym chętnie pobierana przez zwierzęta i dobrze przyswajalna.

Ze względu na zawartość cukru, kukurydzę bardzo łatwo i szybko kisi się bez dodatku konserwantów, jednak należy uważać, aby nie doszło do fermentacji alkoholowej. Równie istotne jest przestrzeganie zasad przygotowania kukurydzy do kiszenia. Jak zauważa specjalista z firmy Saatbau, specjalizującej się m.in. w uprawie wielu odmian kukurydzy: 

Kukurydza powinna być przechowywana w warunkach beztlenowych, co osiąga się poprzez dokładne ubicie zmielonej kukurydzy oraz szczelne przykrycie jej folią. W przeciwnym razie może dojść do wytworzenia się pleśni, która – jeśli jej nie zauważymy – zagrozi zdrowiu zwierząt.

Jaką kukurydzę można wykorzystać do przygotowania kiszonki?

Kukurydza na kiszonkę powinna charakteryzować się wysokim udziałem kolb w masie, zawierających ziarna typu flint (lub do nich zbliżone). Ze względu na ich szklistą strukturę, są lepiej i dłużej trawione przez zwierzęta. Warto wybierać odmiany, które mają tzw. efekt stay-green, co oznacza, że zielone części rośliny nie uschną przez dłuższy czas. Efekt stay-green wpływa na wydajność kukurydzy przeznaczonej na kiszonkę. Równie ważną cechą kukurydzy kiszonkowej jest parametr określający strawność włókna. Odmiany kukurydzy o wysokiej strawności włókna zapewnią zwierzętom energię nie tylko ze skrobi z kolby, ale też z zielonych części kukurydzy, czyli łodyg i liści. Przeglądając katalog odmian kukurydzy na kiszonkę, można trafić na współczynnik FAO, określający ich wczesność. Odmiany o niższym FAO będą charakteryzowały się krótszą wegetacją, a te o wyższym – dłuższą. Kierując się poziomem współczynnika FAO, można wybrać odmiany odpowiednie do warunków klimatycznych, w których zostaną zasiane. Duża liczba odmian kukurydzy pozwala dopasować nasiona do potrzeb konkretnego gospodarstwa.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas
cookie icon

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.

×