Materiał Partnera Jak przygotować bulion warzywny?

Jak przygotować bulion warzywny?

Kiedy w kuchni trzeba szybko coś przygotować, często pod ręką zamiast zdrowego, naturalnego bulionu znajdują się kostki i proszki. Te produkty zawierają wiele zbędnych dodatków. Warzywny bulion bez trudu można przygotować w domu. Potrzeba tylko czasu i składników dobrej jakości. Gotowy wywar nadaje się do mrożenia, dzięki czemu długo zachowuje świeżość. Jak przygotować najlepszy bulion warzywny?

Jakie składniki są potrzebne na domowy bulion warzywny?

Każdy kucharz ma swój sekretny przepis na bulion, ale podstawowe składniki z reguły są takie same lub bardzo podobne. Na około 4 porcje wywaru potrzeba 1,5 litra wody i garnek z grubszym dnem. To dlatego, że wielu specjalistów radzi najpierw poddusić warzywa. Ponadto należy przygotować obraną marchew, seler, korzeń pietruszki i pora. Niektórzy wzbogacają naturalny bulion warzywny burakiem, nadającym kolor. Dodatek suszonych grzybów (około 100 gramów) spowoduje, że nuty smakowe będą głębsze. Potrzebna jest jeszcze spora cebula, kilka ząbków czosnku, łyżeczka soli, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie i oliwa z oliwek. Kwestią gustu są polecane przez niektórych kucharzy goździki i gorczyca.  Najczęściej do bulionu dodaje się natkę pietruszki, ale kompozycję można wzbogacić bazylią, lubczykiem lub innymi, ulubionymi ziołami.

Jakie są poszczególne kroki do przygotowania bulionu warzywnego?

Wszystkie warzywa muszą być obrane i pokrojone. Ważnym szczegółem jest przygotowanie cebuli. Jej skórkę dobrze jest opalić nad gazem lub przypiec w folii aluminiowej. Robi się tak nawet w przypadku wegańskiego bulionu, ponieważ w ten sposób uzyskuje się lekko dymną nutę wywaru. Wszystkie składniki trzeba wrzucić na rozgrzaną oliwę i dusić, często mieszając. Całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu, co najmniej godzinę. Po tym czasie przetrzeć przez sito lub zmiksować albo przecedzić. Płyn można około tygodnia przechowywać w lodówce lub zamrozić.

Zrównoważona kuchnia czyli bulion z obierków

Zgodnie z ekologicznymi trendami i filozofią niemarnowania jedzenia można przygotować bulion warzywny na obierkach. Nadają się do tego wszelkie resztki warzyw, takich jak ziemniaki lub skrawki pomidorów. Tak jak w przypadku tradycyjnego bulionu całość wraz z przyprawami należy lekko poddusić, a następnie długo gotować. W podobnym trendzie przygotowywane są buliony w kartonach od producenta GoodJo. Długo gotowane wywary powstają w zgodzie z duchem no waste, wykorzystując wszystkie części warzyw. Ponadto składniki pochodzą z ekologicznych upraw.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas