Artykuł sponsorowany Jaja przepiórcze w codziennej diecie

Jaja przepiórcze w codziennej diecie

Niezwykle popularne jaja kurze są obecne na prawie każdym polskim stole. Można je kupić w każdym sklepie. Jaja przepiórcze natomiast są mniej popularne, ale za to bardziej wartościowe. Warto od czasu do czasu dodać je do codziennej diety, aby urozmaicić minerały dostarczane do organizmu. Gdzie najczęściej można je dostać? Z jakiego źródła najlepiej kupować jaja przepiórcze?

Gdzie można znaleźć jajka przepiórki?

Przepiórcze jaja, chociaż są mniej znane i rzadziej stosowane w polskiej kuchni należą do jednych z najbardziej wartościowych rodzajów pożywienia. Ich przygotowanie jest równie proste jak w przypadku jaj kurzych. Ze względu na to, że istnieje dużo mniej gospodarstw rolnych, które zajmują się hodowlą przepiórek, cena jaj od przepiórki jest nieco wyższa.

Obecnie niektóre większe dyskonty spożywcze proponują ten produkt. Jaja pochodzą zazwyczaj z większych lub mniejszych farm, na których często hoduje się także kury, krowy i inne zwierzęta. Miejsca, w których hoduje się te ptaki, powinny być odpowiednio przygotowane. Szczególnie małe pisklęta są wyjątkowo wrażliwe na niskie temperatury oraz trudne warunki atmosferyczne. W zależności od tego, na czym skupia się gospodarz zajmujący się tymi ptakami, dostosowuje się odpowiednie miejsce. Przepiórki są względem potrzeb rozdzielane. Jaja, które znoszą, trafiają do specjalnego pomieszczenia, lub są wysiadywane aż do narodzin nowego pisklęcia.

Produkcją i sprzedażą jaj przepiórczych oraz hodowlą tych ptaków zajmuje się Firma Handolowo-Usługowa Padre prowadzona przez Pawła Grządziela. Gospodarstwo ma swoją siedzibę w miejscowości Żytno. Współpracuje także z hodowcami oraz dystrybutorami jaj przepiórczych i rozprowadza je do zainteresowanych sprzedawców.

Zastosowanie jaj przepiórczych w kuchni

Mniejsze od kurzych jaja przepiórcze mogą stanowić ich zamiennik. Są one także jedną z możliwości w diecie wegetariańskiej oraz innego rodzaju dietach bezmięsnych. Z powodzeniem serwuje się je w trakcie śniadań w formie jajecznicy lub jako jajka gotowane. Poza tym w różnych obszarach Polski istnieją ciekawe przepisy na jaja przepiórcze w słoiku.

Jaja od przepiórki są bogate w białko. Świetnie pasują zatem do potraw dla osób, które są na diecie wysokobiałkowej lub starają się ograniczyć węglowodany i szukają ciekawych alternatyw dla jaja kurzego. Można ich używać do pieczenia niektórych potraw, ciast. Są także składnikiem makaronów. Na półkach sklepowych można znaleźć nie tylko makaron z jaj kurzych, ale także produkty na bazie jaj przepiórczych.

Wielbiciele jajek od przepiórki chwalą sobie także bogactwo minerałów, jakie znajdują się w tym posiłku. Wiele witamin, a także minerały takie jak magnez, potas żelazo, wapń i selen to skarby, które są ukryte w jajach przepiórczych. Wszystkie te składniki to podstawowe źródła odżywcze, dzięki którym układ odpornościowy może poprawnie funkcjonować. Szczególnie z tego powodu warto wpisać na stałą listę zakupów jaja od przepiórki.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas