Artykuł sponsorowany Jajko w roli głównej, czyli kilka słów o jego szerokim zastosowaniu

Jajko w roli głównej, czyli kilka słów o jego szerokim zastosowaniu

Jajko w kulturze uchodzi za symbol nowego życia. To niewątpliwie także bomba witaminowa. Ze względu na bogactwo składników odżywczych zaliczane jest do produktów typu „super food”. Zawiera m. in. żelazo, magnez, selen i potas oraz witaminę D i B12. Żółtko z kolei to źródło luteiny, przeciwutleniacza, który chroni siatkówkę oka oraz lecytyny, zwanej pogromcą tłuszczu. Oprócz szerokiego zastosowania w kuchni, używa się go także w domowej pielęgnacji urody. Sprawdź, dlaczego jajko zawsze warto mieć pod ręką.

Naturalne kosmetyki

Ze względu na bogactwo witamin i składników mineralnych kurze jajka, m. in. te z Fermy Drobiu Andrzeja Kałużnego, to doskonały produkt, który można używać w codziennej pielęgnacji i docenić zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Jajko doskonale sprawdzi się jako składnik maseczki do twarzy. Połączenie ubitego białka i soku z cytryny to opcja zwężająca pory nie tylko dla cery tłustej, ale także trądzikowej, przetłuszczającej się i mieszanej.Maseczkę oczyszczającą można zrobić z ubitego białka, soku z żurawiny i mąki ziemniaczanej. Usuwa zanieczyszczenia pozostawiając skórę sprężystą. Żółtko, ocet, cukier i oliwa lub olej to przepis na tonik do codziennej pielęgnacji twarzy. Najbardziej popularne zastosowanie jajek wiąże się z przygotowaniem maseczki na włosy. Działa ona regenerująco oraz nawilżająco na zniszczone i pozbawione blasku włosy.


Jajko praktyczne w domu

Jeśli skończył Ci się klej, to dwie kartki lub tekturę połączysz ze sobą używając białka, które jest bardzo lepkie. Połączone z niewielką ilością wody i dokładnie wymieszane, da klej prawie tak mocny jak zwykły uniwersalny. Niedoceniane przez wielu i wyrzucane do kosza skorupki jajek idealnie sprawdzą się jako naturalny nawóz. Rozkruszone części należy zalać wodą i po kilku dniach wykorzystać użyźniając rośliny, zarówno ogrodowe jak i doniczkowe. Woda, w której gotowaliśmy jajka także nadaje się do podlewania, gdyż zawiera dużą ilość minerałów, które dobrze odżywią rośliny i wyrównują pH gleby. W przypadku zabrudzeń na skórzanej torebce, butach lub pasku wykorzystaj białko jaja. Rozprowadź i wetrzyj miękką szmatką lub gąbką. Czyszczona powierzchnia będzie błyszczeć. Tak samo, jak srebrna biżuteria, którą delikatnie wypolerujemy ubitym białkiem z odrobiną soli.

Kuchnia z jajem

Świeże jajka, które kupić możemy z Fermy Drobiu Andrzeja Kałużnego, królują w kuchni nie tylko w okresie wielkanocnym. Jajka możemy jeść na śniadanie w postaci jajecznicy, omletu, dodając je do ulubiony naleśników i placuszków. Pożywny i zdrowy obiad możemy ugotować w kilka minut. Młode ziemniaki w towarzystwie sadzonego jajka i mizerii to rozwiązanie, które sprawi, że talerze będą świeciły pustkami. O walorach smakowych i odżywczych pasty z  jajek i awokado chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek na kolację.

Dobre, bo świeże

By cieszyć się smakiem jajka i bogactwem jego składników mineralnych i witamin jajko musi być świeże. Jest kilka metod sprawdzenia tego w domu. Test wodny, który polega na włożeniu jajka do naczynia z wodą. Jeżeli jajko pozostanie na dnie szklanki, oznacza to, że jest świeże. Jeżeli unosi się lub obraca, jest nieco starsze, ale bezpiecznie można je skonsumować. Jeżeli natomiast unosi się tuż pod powierzchnią wody, to oznacza, że już się zepsuło i nie należy go jeść. Jajka unoszą się tuż pod powierzchnią wody, ponieważ z czasem przez skorupkę tracą wilgoć, a jej miejsce zajmuje powietrze. Im więcej powietrza dostanie się do środka, tym jajko jest starsze i będzie unosiło się pod powierzchnią wody. Warto zaznaczyć, że po takim teście jajko należy spożyć w krótkim czasie, ponieważ woda obmyje jajko z naturalnej powłoczki. Po rozbiciu jajka także możemy zweryfikować jego stan. Rozlane żółtko świadczy o jego nieświeżości. Dzieje się tak, ponieważ łańcuchy białkowe znajdujące się w białku jajka z upływem czasu zrywają się. Najprostszą metodą jest sprawdzenie daty przydatności do spożycia na opakowaniu.

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas