Artykuł sponsorowany Jakie wartości odżywcze mają jaja przepiórcze?

Jakie wartości odżywcze mają jaja przepiórcze?

Najpopularniejszymi jajami w Polsce są oczywiście kurze, jednak ostatnimi laty mają ogromnego konkurenta. Jajka przepiórcze coraz częściej lądują na polskich stołach – nie tylko od święta, ale również na co dzień. Są bardzo chętnie kupowane nie tylko ze względu na doskonały smak, ale także wiele cennych składników odżywczych. Jakie wartości mają jajka przepiórcze? 

Jak wygląda jajko przepiórcze? 

Jajka przepiórcze można bardzo łatwo rozpoznać ze względu na niewielkie rozmiary oraz charakterystyczną, nakrapianą skorupkę. Plamki mogą być czarne lub brązowe i różnej wielkości. Przeciętne jajko przepiórcze waży zaledwie 10 gramów, co stanowi ćwierć zwykłego jajka kurzego. Ze względu na niewielkie rozmiary i nieco wyższą cenę, nie były tak chętnie kupowane jak kurze. Nie da się jednak zaprzeczyć, że koncentracja składników odżywczych w jajku przepiórczym jest o wiele wyższa niż w kurzym. Z tego względu zaleca się regularne ich spożywanie. Te niewielkie jajeczka są wyraziste w smaku i doskonale komponują się z polskimi daniami. 

Wartości odżywcze  

Jak zostało już wcześniej wspomniane, jaja przepiórcze zawierają nie tylko dużo białka i tłuszczu, ale także wiele cennych składników odżywczych. Wśród najważniejszych można wymienić przede wszystkim: 

    • Minerały – cynk, fosfor, magnez, mangan, miedź, potas, selen, sód, wapń i żelazo. 
    • Witaminy – witamina C, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9 i B12), witaminy A, D, E i K 
    • HDL – czyli dobry cholesterol, który reguluje procesy metaboliczne.  
    • Cholina – utrzymuje błony komórkowe i układ nerwowy w prawidłowej kondycji. 

    Prawidłowa dieta ma duży wpływ na stan zdrowia i ogólną kondycję organizmu. Wybierając jaja przepiórcze z dobrego źródła można mieć pewność, że będą nie tylko smaczne, ale też zdrowe. Polecanym producentem jaj przepiórczych jest firma Padre, która prowadzi sprzedaż hurtową między innymi dla sklepów ze zdrową żywnością. 

    Jak spożywać? 

    Wiele osób rezygnuje z zakupu jaj przepiórczych, gdyż nie wie, w jaki sposób należy je przyrządzać.  Warto wiedzieć, że można je spożywać na wiele różnych sposobów – tak samo, jak jajka kurze. Można je gotować, smażyć lub dodawać do różnego rodzaju dań wieloskładnikowych. Bardzo często stanowią dodatek do sałatek, zup oraz dań z dziczyzny. Jaja przepiórcze uznaje się za dodatek ekskluzywny, a ich niewielkie rozmiary sprawiają, że pełnią również funkcję dekoracyjną potraw. Dodanie jajka przepiórczego do miski z żurkiem lub na półmisek z tatarem daje o wiele lepszy efekt wizualny niż zwykłe jajo kurze. I co najważniejsze – jest o wiele smaczniejsze!

    Podziel się

    Szukamy klientów

    Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

    Reklamuj się u nas