Materiał Partnera Jak zaopatrywać swój sklep w owoce i warzywa?

Jak zaopatrywać swój sklep w owoce i warzywa?

Świeże owoce i warzywa to dość problematyczne produkty, jeśli chodzi o wyposażenie małego sklepiku. Szybko się psują i niewłaściwe przechowywanie może sprawić, że już na drugi dzień ich skórka zacznie się marszczyć. Gdzie zaopatrywać swój sklep w owoce i warzywa, które gatunki zamówić i w jaki sposób je składować, aby klienci otrzymywali zawsze świeży towar?

Gdzie kupować?

Pierwszym krokiem jest znalezienie dobrej hurtowni. To od niej w dużej mierze zależy, jak długo przetrwają warzywa i owoce w sklepie. Niektóre hurtownie składują je przez wiele tygodni w chłodniach i po przywiezieniu do sklepu, szybko zaczynają się psuć. Jedną z polecanych firm jest przedsiębiorstwo Rolnicka Joanna Hurt-Detal, którego siedziba mieści się w Toruniu. Kiedy znajdziesz godną zaufania hurtownię, przyjdzie czas na złożenie zamówienia! Pamiętaj, aby kupować duże ilości tylko tych warzyw i owoców, które są chętnie kupowane i szybko zejdą.

Słuchaj swoich klientów!

Nikt nie powie Ci lepiej, w jakie produkty spożywcze zaopatrywać sklepik niż Twoi klienci. Dostosuj asortyment do ich potrzeb i obserwuj, które owoce i warzywa są najchętniej kupowane. Jeśli masz wątpliwości, możesz sporządzić ankietę wśród klientów swojego sklepu, aby Ci mieli możliwość zgłoszenia, jakich produktów najbardziej im brakuje. W Polsce najchętniej są kupowane następujące warzywa:

  • ziemniaki,
  • pomidory,
  • ogórki,
  • kapusta,
  • cebula,
  • marchew,
  • sałata,
  • pietruszka,
  • seler.

W przypadku owoców najczęściej w koszykach Polaków lądują jabłka, truskawki, czereśnie, gruszki i śliwki.

Jak przechowywać?

Prawidłowe przechowywanie warzyw i owoców jest bardzo ważne. Pamiętaj, że każdy gatunek wymaga nieco innych warunków, jeśli chodzi o temperaturę i wilgotność powietrza. W przypadku niektórych owoców i warzyw konieczne będzie posiadanie chłodni lub zwiększenie częstotliwości dostaw, gdyż w temperaturze pokojowej nie wytrzymają zbyt długo. Co więcej, niektóre owoce i warzywa przyśpieszają dojrzewanie innych, dlatego powinny być składowane oddzielnie. Przykładem mogą być jabłka, gruszki, banany oraz brzoskwinie.

Wbrew pozorom, sprzedaż owoców i warzyw w osiedlowym sklepiku nie jest wcale taka łatwa! Żeby zyskać wielu stałych klientów i jednocześnie nie wyrzucać dziesiątek kilogramów nadpsutych owoców i warzyw, najpierw dobrze się przygotuj do złożenia zamówienia i zastanów, czy faktycznie masz warunki, aby je sprzedawać. Dostosuj asortyment do potrzeb klientów oraz możliwości swojego sklepu, a z pewnością będzie on chętnie odwiedzany!

Opracowanie:

FHU Rolnicka Joanna Hurt-detal

Toruń , Bolesława Chrobrego 105 lok. 107

  • tel. 609 343 394

Podziel się