Artykuł sponsorowany Analiza zalet mięsa ekologicznego

Analiza zalet mięsa ekologicznego

Wiele osób zastanawia się czy mięso ekologiczne rzeczywiście jest tak zdrowe, jak przekonuje szerokie grono ekspertów. Z całą pewnością można stwierdzić, że ma ono dużo lepsze właściwości aniżeli mięso z hodowli przemysłowej. Aby jednak rozwiać wszelkie wątpliwości postanowiliśmy dokonać szczegółowej analizy zalet mięsa ekologicznego. Porównamy je z wyrobami przemysłowymi przedstawiając główne różnice.

Jakie są największe zalety mięsa ekologicznego?

Prowadzone regularnie badania dowodzą, że mięso ekologiczne wykazuje o wiele wyższą jakość oraz dużo lepsze właściwości odżywcze aniżeli produkty pochodzące z hodowli przemysłowej. Główną różnicą, na którą trzeba zwrócić uwagę, jest zestawienie tłuszczów w mięsie. Mięso ekologiczne wykazuje większą zawartość kwasów omega-3 oraz witamin. Skąd bierze się ta różnica? Przede wszystkim ze sposobu karmienia zwierząt z hodowli ekologicznej. Pasza podawana zwierzętom jest pozbawiona antybiotyków, dodatku soi i aktywatorów wzrostu. To ma niebagatelny wpływ na poprawę jakości mięsa. Nie bez znaczenia jest również sposób chowu zwierząt. Dużo mniejsze zagęszczenie w pomieszczeniach gospodarczych oraz stały dostęp do wybiegów sprawia, że zwierzęta są mniej zestresowane. To także odbija się na jakości pozyskiwanego z nich mięsa. Słów kilka warto poświęcić także kwestii smaku mięsa ekologicznego. Przede wszystkim jest ono twardsze od mięsa przemysłowego. W związku z tym czas przyrządzania musi być odpowiednio dłuższy. Z drugiej strony łatwo zauważyć pełniejszy smak mięsa z ekologicznej hodowli. Nie wymaga ono dużej ilości dodatków poprawiających smak.

Dlaczego mięso ekologiczne ma krótki termin przydatności?

Pewną „wadą” mięsa ekologicznego jest jego krótki termin przydatności. Jest to jednak tylko pozorne utrudnienie. Krótki termin wynika z faktu, że mięso nie jest nafaszerowane różnego rodzaju konserwantami. To sprawia, że nie jest ono w stanie zachować świeżości tak długo jak mięso z hodowli przemysłowej. Z drugiej strony duża ilość konserwantów, która pomaga w zachowaniu trwałości mięsa, ma z pewnością szkodliwy wpływ na nasz organizm.

Okazuje się jednak, że producenci mięsa ekologicznego również starają się znaleźć ekologiczne metody wydłużania przydatności mięsa. Stosowanie naturalnych bakterii probiotycznych oraz bakterii kwasu mlekowego jest w stanie nieco wydłużyć okres świeżości.

Czy mięso ekologiczne jest dużo droższe od tradycyjnego?

Mankamentem, na który narzeka wiele osób, jest wysoka cena mięsa ekologicznego. Faktycznie jest ono droższe od produkcji przemysłowej. Z drugiej strony stworzenie optymalnych warunków do rozwoju i zachowanie zwierząt w dobrej kondycji bez używania chemii również wymaga sporych nakładów finansowych. To w prosty sposób przekłada się na cenę produktu końcowego. Z drugiej strony konsumenci przez lata przyzwyczaili się do tego, że mięso nie jest już rarytasem, a produktem powszechnie dostępnym. Jego stale obniżana cena odbijała się jednak na jakości produkcji. To w zderzeniu z wyższą ceną mięsa ekologicznego może wydawać się trudną do przeskoczenia barierą.

Wybierając pomiędzy mięsem ekologicznym a przemysłowym na szali stawiamy przede wszystkim zdrowie. Dlatego wybór ekologicznych produktów należy traktować jako doskonałą inwestycję, która w dłuższej perspektywie uchroni nas przed chorobami. Dlatego warto korzystać z oferty dostawców, którzy proponują mięsa ekologiczne. Do takich z pewnością możemy zaliczyć Hurtownię Drobiu OLDROB z Olsztyna. Szeroki asortyment oraz długa lista odbiorców są potwierdzeniem wysokiej jakości oferowanych produktów.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas