Jak smakuje kozie mięso?
Artykuły spożywcze i trafikaChoć kozie mięso odgrywa niewielką rolę w kuchni europejskiej, to zaczyna cieszyć się coraz większą popularnością zwłaszcza we współczesnych zdrowych potrawach. Istnieje uprzedzenie do tego rodzaju mięsa ze względu na jego silne nieprzyjemny zapach. Jednak nie występuje on w samym mięsie, a w skórze zwierzęcia. Dlatego jeżeli jest odpowiednio przygotowane, nie jest on w ogóle niewyczuwalny. Jak smakuje kozie mięso?
Zapach koziego mięsa
Wiele osób jest uprzedzonych do koziego mięsa ze względu na jego silny i nieprzyjemny zapach. Jednak pochodzi on ze skóry zwierzęcia, ponieważ to ona pochłania wszelkie wydzieliny, takie jak pot czy mocz. Z tego też powodu, jeżeli koźlina zostanie odpowiednio przygotowana przez doświadczonego rzeźnika, żaden zapach nie dostanie się do mięsa. Cięcie tuszy i oddzielenie skóry w taki sposób, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się zapachu to zadanie dla profesjonalistów np. z Ubojni Zwierząt Rzeźniczych Stare Kobiałki.
Kozina jest zdrowa
Mięso młodych kóz, zwane też mięsem koźląt, jest uważane jest za delikatny przysmak. Ma niską zawartość tłuszczu i cholesterolu, a dodatkowo dostarcza dużej ilości białka, minerałów i witamin. Fakt, że kozie mięso ma niską zawartość tłuszczu, ma swoją przyczynę biologiczną.
Kozy mają ubytki w swoich ciałach, w których przechowują rezerwy tłuszczu. Z tego powodu ich mięso zawiera mniej tego składnika. Stosunek części odżywczych w mięsie kozim jest bardzo korzystny dla zdrowia. Obfituje ono również w kwas linolowy, który może pomagać w budowaniu masy mięśniowej.
Im jaśniejsze mięso, tym delikatniejszy smak
Kolor mięsa koziego waha się od jasnoróżowego do ciemnoczerwonego. Im jest ono jaśniejsze, tym młodsza koza została ubita. Jeśli zwierzę przeznaczone do uboju miało mniej niż sześć miesięcy, nazywa się je koźlęcym mięsem. Zaś to z młodych kóz może być produkowane ze zwierząt w wieku od 6 do 12 miesięcy. W przeciwieństwie do mięsa dorosłej kozy odmiany te są uważane za bardzo delikatne. Szczególnym przysmakiem jest mięso koźląt ubijane w wieku 8 tygodni, które były wcześniej żywione wyłącznie mlekiem.
Zalety mięsa koziego
Mięso kozie ma wiele zalet. Należą do nich przede wszystkim:
- mała ilość tłuszczu i cholesterolu,
- duża zawartość witamin z grupy B,
- niska kaloryczność,
- wysoka zawartość aminokwasów.
Mięso to jest szczególnie polecane osobom starszym oraz tym, u których istnieje ryzyko wystąpienia chorób serca i miażdżycy. Jego przyrządzenie nie jest skomplikowane.