Artykuł sponsorowany Dlaczego mięso drobiowe powinno być obecne w naszej diecie?

Dlaczego mięso drobiowe powinno być obecne w naszej diecie?

Zrównoważona dieta to taka, w której nie brakuje żadnego ze składników, których potrzebuje nasz organizm. Oznacza to, że rezygnacja z jakiegoś nie jest taka łatwa i wymaga zastąpienia go produktem o zbliżonych wartościach odżywczych. Najlepszym jednak rozwiązaniem jest nierezygnowanie z czegokolwiek, a jedynie jedzenie poszczególnych składników w odpowiednich ilościach.

Dieta z mięsem czy bez?

Wegetarianizm, czyli świadome i celowe wyłączenie z codziennej diety mięsa, oraz weganizm, czyli rezygnacja z produktów zwierzęcych to obecnie popularne style życia. Decydując się na nie, musimy jednak pamiętać, że mięso jest źródłem ważnych składników odżywczych, których brakuje w innych produktach. Wegetarianizm i weganizm muszą być stosowane w przemyślany sposób – mięso oraz produkty zwierzęce należy zastąpić produktami o zbliżonej zawartości składników odżywczych, inaczej w organizmie pojawią się niedobory. Szczególnie dużym wyzwaniem będzie stosowanie diety wegetariańskiej czy wegańskiej, gdy jesteśmy aktywni fizycznie. Sport czy regularny wysiłek wymagają dostarczania organizmowi białka, a o to w bezmięsnym jadłospisie będzie trudno.

Najbezpieczniejszym dla naszego zdrowia rozwiązaniem jest zatem spożywanie mięsa, szczególnie w wieku dziecięcym i latach dorastania, gdzie zbilansowana dieta jest kluczowa dla prawidłowego rozwoju. Pamiętać przy tym musimy o zachowaniu odpowiednich proporcji – mięso w nadmiarze będzie równie szkodliwe, co jego brak. Musimy zwrócić tu uwagę zarówno na ilość, jak i jakość spożywanych produktów. Optymalnym wyborem będzie w tym zakresie mięso drobiowe, które jest nie tylko najzdrowsze, ale również najłatwiejsze do przyrządzenia.

Dlaczego mięso drobiowe?

Dietetycy zgodnie uznają, że mięso drobiowe to najzdrowszy wybór spośród powszechnie dostępnych produktów mięsnych – możemy jadać je kilka razy w tygodniu, podczas gdy wieprzowinę czy wołowinę jedynie kilka razy w miesiącu. Drób to przede wszystkim kurczak, indyk, oraz kaczka. Jest lżej stawny i łatwiej przyswajalny przede wszystkim dzięki małej zawartości tłuszczu, który dodatkowo ma więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niższa zawartość tłuszczu przekłada się na niższą kaloryczność. W mięsie drobiowym znajdziemy też więcej pełnowartościowego białka, a mniej kolagenu. Ponadto, jako źródło cynku, drób różnego rodzaju wspomaga układ odpornościowy oraz pozytywnie wpływa na stan skóry. Zawiera również niacynę odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego.

Ogromne znaczenie ma w przypadku mięsa drobiowego, podobnie jak w przypadku innych artykułów spożywczych, jakość produktów. Ważne jest, by mięso czy wędliny pochodziły ze sprawdzonego punktu sprzedaży, takiego jak Reg-Drób Centrum Drobiowe, w którego ofercie znajduje się między innymi drób ekologiczny. To najbezpieczniejszy dla ludzi i zwierząt sposób hodowli, który zapewnia możliwie najlepsze warunki, co daje najwyższą jakość mięsa.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas