Lek. med. Joanna Krupa-Olchawa: diagnostyka i leczenie choroby Alzheimera
Zdrowie i opiekaChoroba Alzheimera to przypadłość, która rozwija się stopniowo, nie dając specyficznych objawów. Schorzenie diagnozuje się na ogół u osób powyżej 65. roku życia, niemniej zdarzają się sporadyczne przypadki zachorowań w młodszym wieku – mówimy wówczas o Alzheimerze o wczesnym początku. Lek. med. Joanna Krupa-Olchawa przedstawi najważniejsze informacje na temat symptomów i leczenia choroby.
Alzheimer – objawy i przebieg schorzenia
Choroba Alzheimera to postępujące schorzenie, które prowadzi do stopniowej degradacji ośrodkowego układu nerwowego. Chory powoli zatraca funkcje poznawcze m.in. pamięć, zdolność do koncentracji i składnego wypowiadania myśli, oraz percepcję. Przyczyny rozwoju choroby nie są do końca znane – zaledwie 5% przypadków ma podłoże genetyczne. Jak wskazuje lek. med. Joanna Krupa-Olchawa, wśród czynników ryzyka znajdują się: podeszły wiek, przebyte urazy głowy, nadciśnienie tętnicze oraz cukrzyca. Co więcej, choroba częściej dotyka kobiety. W zależności od stopnia nasilenia objawów wyróżniamy łagodne, umiarkowane i zaawansowane stadium Alzheimera. Początkowo bliscy mogą zaobserwować niewielką zmianę zachowania i problemy z pamięcią. Chorzy bywają również przygnębieni i niepewni siebie. Wraz z rozwojem schorzenia narastają zaburzenia zachowania – zwiększona aktywność nocna, trudności z rozpoznaniem członków rodziny czy błądzenie. W ostatnim stadium chory ma problemy z nietrzymaniem moczu, zaburzenia ruchowe oraz traci zdolność racjonalnej komunikacji z otoczeniem.
Lek. med. Joanna Krupa-Olchawa: leczenie choroby Alzheimera
Leczenie choroby Alzheimera ma charakter objawowy i opiera się na farmakoterapii. Neurolog może zalecić także terapie psychologiczną oraz zajęciową. W czasie zajęć chory ćwiczy utrwalanie posiadanych umiejętności i orientacji w rzeczywistości i pamięć. Aby wspomóc działanie leków i terapii, chory powinien stosować dietę zbliżoną do śródziemnomorskiej, która zawiera duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3.