Dezynfekcja w gastronomii, czyli o czym należy pamiętać, aby zagwarantować gościom pełne bezpieczeństwo
Usługi specjalistycznePrzestrzeganie zasad higieny w lokalach gastronomicznych to podstawa dobrze prosperującego obiektu, który ma na uwadze zapewnianie bezpieczeństwa żywności, a co za tym idzie – również gościom. Kwestie te są regulowane prawnie i podlegają kontroli Sanepidu. Z tego też względu właściciele restauracji muszą pamiętać o regularnej dezynfekcji pomieszczeń i sprzętów. Sprawdź, jakie działania należy bezwzględnie wdrażać.
Proces dezynfekcji
W lokalach gastronomicznych nie można pozwolić sobie na pobieżne sprzątanie. Każda powierzchnia wymaga bowiem odpowiedniego potraktowania. Mowa tutaj nie tylko o blatach roboczych, zlewach, lodówkach czy sprzętach znajdujących się na zapleczu, ale także o stołach oraz krzesłach w części jadalnej. Regularnej dezynfekcji powinny podlegać także klamki, drzwi, podłogi, toalety oraz wszystkie inne miejsca często użytkowane przez duże skupiska ludzi. W tej materii należy sięgać po bezpieczne preparaty, które cechują się wysokim poziomem wydajności i skuteczności. Proces rozprowadzania środków można wykonać samodzielnie lub z pomocą specjalistycznej firmy jak np. przedsiębiorstwo Elag Michała Palaka z Lublina. Profesjonalnemu podwykonawcy warto także zlecić okresową dezynfekcję pomieszczeń magazynowych, socjalnych i produkcyjnych, dezynfekcję ciągów komunikacyjnych oraz dezynfekcję urządzeń chłodniczych i klimatyzacji.
Jaki środek wybrać?
Środki do czyszczenia i dezynfekcji używane w gastronomii muszą spełniać szereg rygorystycznych norm. Ich skład musi być bowiem wolny od dodatków, które wchodzą w reakcje z żywnością. Najlepiej więc sięgać po preparaty z atestem PZH, które są przeznaczone do usuwania szkodliwych bakterii. Warto wybierać środki neutralne dla skóry. Decydując się na samodzielną dezynfekcję, należy zwrócić szczególną uwagę na instrukcję producencką, w kwestii rozcieńczania produktu. Firmy zajmujące się branżą DDD zwykle dysponują własnymi, sprawdzonymi środkami, które dobierają adekwatnie do wymagań konkretnego miejsca.