Artykuł sponsorowany Kiedy należy zacząć stosować dietę bezglutenową?

Kiedy należy zacząć stosować dietę bezglutenową?

Odpowiednio skonstruowana dieta redukcyjna zapewnia nie tylko utratę tkanki tłuszczowej, ale także poprawia samopoczucie i ogólną kondycję organizmu. Zwykle taki sposób odżywiania kojarzy się nam z ograniczeniami i nieprzyjemnościami. Jednak dobrze dopasowana dieta na redukcję masy nie musi być męczarnią, a może być nawet przyjemnością. Co więc powinno się jeść na redukcji i jak zaplanować taki plan żywieniowy? Zapraszamy do lektury!

Jak wygląda redukcja masy ciała?

Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej zakłada przede wszystkim obniżenie ilości dostarczanych do organizmu kalorii. Zasada jest dość prosta — jeśli spożywamy mniej kalorii, niż w ciągu dnia potrzebuje nasz organizm, to chudniemy. Dobrym sposobem jest wykorzystanie do obliczenia swojego zapotrzebowania kalorycznego dostępnych w internecie kalkulatorów. Następnie odjęcie od wyniku 300-500 kalorii — w zależności od tego na jak szybkim efekcie nam zależy. Dzięki tam wyliczonemu bilansowi będziemy pewni, że dostarczymy organizmowi tyle energii, ile jest mu aktualnie potrzebne.

Wszystko, ale z umiarem

Wiele osób chcąc zgubić zbędne kilogramy, decyduje się na restrykcyjne diety i drastyczne ograniczenie ilości spożywanych pokarmów. Takie rozwiązanie może przyczynić się do poważnych konsekwencji takich jak na przykład zawroty głowy, brak energii czy nawet zasłabnięcia i zaburzenia pracy serca. Co więcej, efekty uzyskane w wyniku takiego odżywiania nie są trwałe i często szybko wracają wraz z nadwyżką w postaci znanego wszystkim efektu jo-jo. Profesjonalnie przygotowana dieta redukcyjna powinna być różnorodna i uwzględniać nasze ulubione składniki, tak by wytrwanie w niej było łatwiejsze. Dobrym rozwiązaniem jest skorzystanie z usług dietetyka. Poradnia Odchudzania i Odżywiania Supernova dopasuje dietę odchudzającą pod tryb życia klienta i sprawi, że nowy sposób jedzenia będzie przyjemnością, a nie katorgą.

Czy sama dieta wystarczy?


W diecie oczywiście przede wszystkim liczy się ilość spożywanych kalorii. Jednak równie ważnym aspektem jest ich jakość. Organizm powinien być odpowiednio odżywiony, aby mieć siłę na codzienne funkcjonowanie. Równie istotne przy komponowaniu posiłków jest zbilansowanie makroskładników – białek, węglowodanów i tłuszczy. Szczególnie warto skoncentrować się na podaży białka, którego dobrym źródłem są między innymi chude mięsa i ryby. Kluczowym elementem odchudzania jest aktywność fizyczna, która doskonale uzupełnia się ze zdrowym stylem odżywiania i pozwala zwiększyć liczbę spalanych kalorii. Codzienne spacery, taniec, pływanie — możliwości jest mnóstwo i każdy znajdzie coś odpowiedniego dla siebie

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas