Materiał Partnera Wyroby pozyskiwane z bydła – mięsa, skóry i tłuszcze

Wyroby pozyskiwane z bydła – mięsa, skóry i tłuszcze

Pogłowie bydła w Polsce wynosi obecnie w każdym roku około 6 milionów. Można więc zauważyć powolny, ale stały wzrost populacji cieląt, krów, byków, czy jałówek. Warto wiedzieć, że duży odsetek z nich, przeznaczonych jest dla sektora przemysłu mięsnego. Z bydła pozyskuje się bowiem bardzo wartościowe mięsa, tłuszcze, a także skóry. Dowiedz się, jakie wyroby bydlęce oferują najlepsze ubojnie.

Mięsa, tłuszcze, kości, a także skóry

Z bydła przekazywanego do rzeźni pozyskuje się bardzo dużą ilość wyrobów. Obecnie po odpowiedniej hodowli zwierząt, a także po przeprowadzonych badaniach przedubojniowych, i poubojniowych, do handlu przekazywane są mięsa, tłuszcze, kości, a także skóry. Najlepsze rzeźnie oferują zatem między innymi: półtusze cielęce, mięso wołowe poddawane rozbiorowi, ośrodki wołowe, a także łój wołowy, czy też kości i skórę wołową. Na wspomniane mięso poddawane rozbiorowi składają się zaś zrazowa górna, zrazowa dolna, krzyżowa, ligawa, rostbef, polędwica, antrykot, rozbratel, kark, goleń, ogon, łopatka, czy też trimming (np. klasy 4, czy też 80/20). Za ośrodki wołowe uznaje się ozory, serca, wątroby, płuca, przedżołądki, oraz żołądki. Warto przy tym wiedzieć, że są one przekazywane do dalszego przetwórstwa zakładom spożywczym w Polsce i zagranicą, a także są sprzedawane restauracjom.

Klasy mięsa wołowego

W przemyśle rzeźnickim, bardzo ważne jest określanie klas mięsa wołowego. Obecnie wyróżnia się ich pięć szczebli, które oznaczają nie tylko jakość wyrobu, ale także mają znaczenie przy określaniu ceny. Warto przy tym wiedzieć, że najlepsze ubojnie nie zajmują się wytwarzaniem mięsa tylko najwyższej klasy, ale również wszystkich pozostałych. To pozwala im na współpracę ze znacznie większą ilością zamawiających. Klasami mięsa wołowego są:

  • I – b/k I – chude nieścięgniste,
  • II – b/k II – chude, ścięgniste,
  • III – b/k – tłuste,
  • IV – b/k – krwawe,
  • V – b/k – ścięgna i powięzi.

Nowoczesne ubojnie

Różnego rodzaju wyroby wołowe, a także mięsa z cielaków i bydląt, można pozyskać od ubojni, które wyróżniają się swoją nowoczesną infrastrukturą, a także wdrożonymi systemami jakościowymi. Szerokim asortymentem wyróżnia się między innymi rzeźnia Frączkiewicz Stanisław i Synowie, która zajmuje się skupem, sprzedaż, a także ubojem żywca. Z pełną ofertą tego podmiotu, warto zapoznać się na przejrzystej stronie internetowej. Jest ona stworzona z myślą zarówno o potencjalnych klientach, chcących kupić zdrowe mięsa, wysokie jakościowo skóry, czy też odpowiednie tłuszcze, jak i o hodowcach, zajmujących się sprzedażą zwierząt rzeźnych.

Podziel się