Materiał Partnera Materiały wykorzystywane do pakowania żywności

Materiały wykorzystywane do pakowania żywności

Żywność to grupa produktów objęta ścisłymi regulacjami dotyczącymi nie tylko sposobu produkcji, ale również metod i form pakowania. Opakowania przeznaczone do kontaktu z żywnością muszą spełniać wymagania licznych rozporządzeń krajowych oraz międzynarodowych. Często wykorzystuje się w tym celu wyroby z tworzyw sztucznych takich jak polistyren.

Folia polistyrenowa w przemyśle spożywczym

Wśród tworzyw sztucznych wykorzystywanych do produkcji opakowań na żywność popularnym rozwiązaniem jest polistyren. Materiał ten znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w przemyśle spożywczym – wykorzystywany jest również do wyrobu przedmiotów takich jak szczoteczki do zębów, zabawki czy sztuczna biżuteria.

Doskonale sprawdza się jako folia spożywcza między innymi w przemyśle mleczarskim, garmażeryjnym oraz cukierniczym. W niewielkim stopniu przepuszcza parę wodną oraz zapachy, ponadto jest odporna na czynniki klimatyczne. Folia polistyrenowa wykorzystywana do pakowania żywności musi posiadać atest Państwowego Zakładu Higieny – tak jak produkty firmy Mawi z Aleksandrowa Łódzkiego.

Folia polistyrenowa do termoformowania znajduje zastosowanie w wyrobie różnego rodzaju opakowań dla przemysłu spożywczego. Do głębokiego tłoczenia przeznaczona może być folia o grubości od 0,3 do 2 mm i szerokości od 300 do 800 mm. Może być ona także nabłyszczana.

Kubki i opakowania jednorazowe

Wiele produktów spożywczych pakowanych jest w opakowania jednorazowe. Dotyczy to głównie serków, twarożków, jogurtów i innych wyrobów mleczarskich. Tu również szerokie zastosowanie znajdują tworzywa sztuczne. Główne zalety tego rozwiązania to dla producentów żywności przede wszystkim niska cena opakowań oraz łatwość ich utylizacji. Plastikowe kubki jednorazowe można bowiem bez trudu poddawać recyklingowi.

Producenci opakowań jednorazowych oferują ponadto możliwość ich personalizacji poprzez umieszczenie na nich dowolnego nadruku. Z tej opcji korzystają przede wszystkim duże firmy z branży spożywczej, ale również drobni rolnicy, którzy  sprzedają swoje wyroby na małą skalę.

Normy dotyczące opakowań na żywność

Produkty spożywcze dopuszczone do obiegu muszą być przede wszystkim bezpieczne dla zdrowia. Dlatego też nie mogą być pakowane  w materiały, które mogą negatywnie wpłynąć na ich jakość czy właściwości.

Podstawę stanowią tu dobre praktyki produkcyjne powstałe na podstawie systemu HACCP oaz regulacje związane z produkcją opakowań przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Opakowania te muszą być z godne z:

  • ustawą o opakowaniach i odpadkach;
  • rozporządzeniem w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z innych tworzyw niż sztuczne przeznaczonych do kontaktu z żywnością;
  • rozporządzeniem w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami;
  • ustawą o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Opakowania jednorazowe powinna cechować duża wytrzymałość mechaniczna, co pozwala zabezpieczyć produkty spożywcze podczas przechowywania i transportu.

Opracowanie:

Mawi Sc Maciej Zieliński Wielisława Chruściel Arkadiusz Wojda

Aleksandrów Łódzki , Brużyca 79

Podziel się