Artykuł sponsorowany Jakie wymagania muszą spełniać opakowania na żywność?

Jakie wymagania muszą spełniać opakowania na żywność?

Opakowania na żywność podlegają ścisłym regulacjom, zarówno krajowym, jak i unijnym. Podyktowane jest to dwoma względami – bezpiecznym przechowywaniem jedzenia oraz zdrowiem ludzi. Chodzi więc zarówno o zabezpieczenie żywności na czas transportu, jak i zadbanie o to, aby jedzenie nie zmieniło swojego składu i nie stanowiło zagrożenia dla zdrowia i życia spożywających go osób. Jakie wymagania muszą spełniać opakowania na żywność?

Materiał opakowania na żywność

Opakowania na żywność muszą być przede wszystkim wykonane z odpowiednich materiałów. Odpowiednich, czyli takich, które negatywnie nie wpłyną na przechowywane w nich jedzenie, a tym bardziej na zdrowie czy życie osób, które będą je spożywać.

Materiał wykorzystywany do produkcji opakowań na żywność nie może być dobierany w sposób dowolny. Każdy producent zobowiązany jest do przestrzegania przepisów, w tym wykazu substancji dozwolonych do kontaktu z żywnością.

Sam materiał opakowania nie może być w żaden sposób inwazyjny. Oznacza to, że niedopuszczalne jest, aby jego składniki wnikały w żywność, szczególnie w ilości, która mogłaby zagrozić zdrowiu konsumentów.

Składniki tworzywa, z którego produkowane są opakowania na żywność, nie mogą również wpływać na skład przechowywanego w nich jedzenia. Niedopuszczalna jest także sytuacja, w której opakowanie wpłynie na smak, zapach czy wygląd produktu spożywczego.

W przypadku opakowań na żywność z nadrukiem należy pamiętać, że zadrukowana powierzchnia nie może mieć bezpośredniego kontaktu z żywnością. Z tego względu nadruki powinny być wykonywane tylko na zewnętrznej części opakowań.

Opakowania na żywność spełniające wszystkie powyższe kryteria zamówić można w Drukarni Dem Druk. Każde z opakowań zostanie dopasowane do naszych potrzeb i preferencji. Dzięki temu zyskamy nie tylko bezpieczne opakowania, ale także przyjemne dla oka i spójne z naszą marką.

Cechy opakowania na żywność

Opakowanie na żywność, poza spełnianiem norm bezpieczeństwa, musi być także odpowiednio wytrzymałe. Przede wszystkim powinno się ono cechować wysoką wytrzymałością mechaniczną. Niejednokrotnie opakowania są układane jedne na drugim, dodatkowo podczas przewozu są narażone na ewentualne uderzenia.

Kolejną cechą, która powinna wyróżniać opakowanie do żywności, jest szczelność. Jest to szczególnie ważne w przypadku zup czy dań z sosami. Bardzo ważne jest także to, aby opakowanie było higieniczne. W przeciwnym razie nie powinno być ono w ogóle dopuszczone do kontaktu z żywnością. Nie bez znaczenia jest również odporność opakowania na degradację mikrobiologiczną.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas