Materiał Partnera
Przydomowy warzywnik – warzywa proste w uprawie

Przydomowy warzywnik – warzywa proste w uprawie

Marzenie o własnym ogródku warzywnym dzieli bardzo wiele osób. Niestety, tylko niektórzy z nas mają możliwość stworzenia własnego warzywnika, a nawet ci, którzy mają warunki, często rezygnują, obawiając się trudności związanych z uprawą. Dlatego w tym artykule przedstawimy Wam gatunki, których wyhodowanie jest dziecinnie proste i niewymagające nawet dla początkującego ogrodnika.

W jakim miejscu najlepiej uprawiać warzywa?

Dla warzyw najlepsze są żyzne i wilgotne gleby w nasłonecznionym miejscu. Dlatego nasiona warzyw należy wysiewać w miejscach odsłoniętych, z jak najmniejszym zacienieniem. Przed wysiewem trzeba nieco przygotować glebę – przede wszystkim pozbyć się chwastów i przekopać ziemię, aby nieco ją dotlenić i użyźnić. Co do nawożenia, początkującym nie zaleca się innego nawozu niż kompost – jest on najbezpieczniejszy, nawet jeżeli przesadzimy (nomen omen) z „dawką”. Na tak przygotowanym gruncie wyznaczamy grządki. Warto też pamiętać o ścieżkach, aby nie zadeptywać roślin i mieć swobodny dostęp do każdego miejsca warzywniaka.

Warzywa łatwe w uprawie – o czym pamiętać?

Żeby nie komplikować sobie sprawy na początek, warto zacząć od dosłownie kilku „prostych w obsłudze” warzyw. Niewiele naszej uwagi wymagają rośliny o krótkim okresie wegetacji. Zaliczają się do nich: rzodkiewka, koper, sałata, szpinak, cebula dymka.

Szansę na powodzenie misji zwiększa przestrzeganie kalendarza wysiewu. Nie powinien to być problem, ponieważ na każdym opakowaniu nasion znajduje się informacja, kiedy należy umieścić je w ziemi. Warto wiedzieć, że rzodkiewka, szpinak i sałata potrzebują dnia trwającego więcej niż 12 godzin. Z drugiej strony źle znoszą upały i susze, dlatego optymalna pora to późna wiosna (zanim zaczną się letnie upały) i wczesna jesień (zanim dzień stanie się zbyt krótki), natomiast pełnia lata im nie służy.

Najmniej wymagający jest koper. Po jednych zbiorach można wysiewać go ponownie – i tak przez cały sezon – pod warunkiem, że podłoże nie będzie przesuszone.

Można pokusić się o kilka roślin, które potrzebują nieco więcej czasu. Łatwe w uprawie są: burak, cukinia i fasolka szparagowa. Burak może być wysiany w kwietniu, zaś dwa pozostałe muszą czekać aż do połowy maja, kiedy to uderzają ostatnie przymrozki, i dopiero po nich cukinia i fasola lądują w ziemi.

Założenie własnego prostego ogródka warto zacząć od zakupu nasion warzyw. Mnóstwo gatunków i odmian także dla początkujących ogrodników można znaleźć na www.nasiona.pl.

Podziel się