Artykuł sponsorowany Profesjonalne kursy kelnerskie w ofercie Ośrodka Szkolenia Zawodowego z Gdyni

Profesjonalne kursy kelnerskie w ofercie Ośrodka Szkolenia Zawodowego z Gdyni

Profesjonalne usługi kelnerskie są wizytówką każdej restauracji. To właśnie kelner ma bezpośredni kontakt z klientem i obsługuje go w sposób kompleksowy – począwszy od złożenia zamówienia – czasem polecenia najlepszych dań, poprzez ich serwowanie, doglądanie porządku na całej sali restauracyjnej, a skończywszy na podaniu rachunku gościom po spożyciu przez nich posiłku. Aby móc wykonywać taki zawód, warto zdecydować się na kurs kelnerski!

Funkcja reprezentacyjna restauracji – kelner

Kelner dba o odpowiedni wizerunek całego lokalu gastronomicznego, gdyż ma kontakt z klientem. W związku z tym, oprócz odpowiedniego prezentowania się poprzez określony strój, niezwykle istotne jest posiadanie umiejętności interpersonalnych, które pozwalają na właściwą komunikację z klientem. Bardzo często zdarza się, że goście lokalu proszą o pomoc w wyborze potraw, więc to kelner musi znać dogłębnie całe menu, aby dostatecznie dzięki swojej wiedzy polecić takie potrawy, które zachwycą klientów. Oprócz przywitania gości, podania karty dań, a także wskazania stolika, w zakres obowiązków kelnera wchodzi bardzo wiele innych czynności, aby móc je szczegółowo poznać, warto udać się na kurs kelnerski organizowany przez Ośrodek Szkolenia Zawodowego z Gdyni, podczas którego nauczysz się profesjonalnej sztuki kelnerskiej, pozwalającej na rozpoczęcie pracy w restauracji na wysokim poziomie.

Zakres obowiązków kelnerskich

Zakres obowiązków kelnerskich obejmuje nakrywanie stołów (w tym profesjonalne składanie serwetek), układanie naczyń i sztućców w zależności od potraw. Istotne jest także powitanie i pożegnanie gości i danie im określonego czasu na podjęcie decyzji. Wszystkie te czynności powinny dobywać się z wyczuciem chwili. Ogromne znaczenie w restauracjach mają właściwe wysokiej klasy techniki kelnerskie, łącznie z noszeniem tacy. Nie bez znaczenia jest także serwowanie win, które powinno odbywać się w oparciu o określone zasady. Bardzo ważną umiejętnością, którą zyskuje się, po odbyciu kursu kelnerskiego jest nie tylko obsługa gości indywidualnych, ale także imprez zbiorowych, np. różnego rodzaju uroczystości, bankietów czy spotkań biznesowych, które mogą obywać się w restauracyjnej sali.

Kelner powinien wykazywać się wysoką kulturą osobistą, a także delikatnie sugerować gościom rozszerzenie menu np. o desery. Tutaj kluczową rolę odgrywa psychologia sprzedaży, której również można nauczyć się na kursie kelnerskim. Najważniejsze, aby gość być zadowolony, bo wtedy jest szansa, że da kelnerowi napiwek i wróci do danego lokalu powtórnie. Na kursie kelnerskim oferowanym przez Ośrodek Szkolenia Zawodowego z Gdyni odbywają się zajęcia praktyczne i teoretyczne, dzięki którym można poznać wszystkie tajniki tego zawodu. Praca kelnerska może być nie tylko dodatkowa, ale także z tym zajęciem można wiązać swoją ścieżkę kariery i dzięki doświadczeniu i kursach, pracować w najlepszych restauracjach. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas