Artykuł sponsorowany Tradycyjne i nietypowe farsze do pierogów

Tradycyjne i nietypowe farsze do pierogów

Pierogi to danie należące do tradycyjnej kuchni polskiej. Można łatwo zmienić je w nowoczesną potrawę, jeśli do ich wykonania zastosujemy nietypowy farsz. Wśród tradycyjnych królują pierogi ruskie i pierogi z mięsem, cekawym składnikiem na farsz jest także szpinak. Niewątpliwie każdy znajdzie coś dla siebie wśród wielu propozycji. Jakie składniki możemy wykorzystać do nadzienia, aby pierogi wyszły smakowicie?

Tradycyjne składniki

Nie każdy lubi kuchenne eksperymenty, dlatego sprawdzone i znane przepisy na pierogi cieszą się dużą popularnością. Wcześniej niż w Polsce pierogi pojawiły się w Chinach i we Włoszech. Różnią się recepurą i składnikami użytymi do wykonania farszu. Polska szczyci się przede wszystkim pierogami ruskimi, czyli z ziemniakami, białym serem i cebulką. Do tradycyjnych pierogów zaliczamy również te z kapustą i grzybami oraz z mięsem. Popularne są również z kaszą gryczaną i białym serem. W sezonie letnim do nadzienia można użyć owoców, najsmaczniejsze są z truskawkami lub z jagodami.

Składniki nietypowe

Jeżeli mamy dość tradycyjnych farszy do pierogów, możemy wprowadzić w tym zakresie różne urozmaicenia i zasmakować w innych jego rodzajach. Doskonałym składnikiem na nietypowe pierogi jest soczewica. Z takiego ich wykonania będą również zadowoleni wegetarianie. Soczewica często stosowana jest jako substytut mięsa, gdyż zawiera dużo białka. Do farszu możemy dodać również grzyby, smak takich pierogów zachwyci każdego. Kolejną nietypową propozycją mogą być pierogi ze startą cukinią i cebulką. Tak naprawdę do nadzienia możemy użyć dowolnych składników, o ile ostateczny smak pieroga będzie dla nas satysfakcjonujący.

Na słono lub na słodko

Zależnie od indywidualnych preferencji przepis na farsz do pierogów możemy modyfikować w różnoraki sposób. Dzięki temu z podobnych składników uzyskujemy danie słone lub słodkie, w zależności od tego jakich przypraw użyjemy. Pierogi ruskie także mogą stać się słodką potrawą, jeśli do farszu nie dodamy cebulki a zamiast soli i pieprzu dosypiemy trochę cukru. Tak samo możemy postąpić w przypadku pierogów z kaszą gryczaną. Wśród nietypowych pierogów na słodko furorę zwłaszcza wśród dzieci mogą zrobić pierogi z czekoladą lub z nadzieniem na bazie orzechów.

Pierogi to danie, które sprawdza się zarówno w wersji tradycyjnej, jak i w zupełnie odmienionym wykonaniu. Najlepsze są takie wykonane ze sprawdzonego przepisu. Pierogania Mąką i Wodą z siedzibą w Pucku posiada w swoim menu pierogi domowe w wersji na słodko i słono, w tym pierogi z mięsem a także z owocami.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas