Artykuł sponsorowany Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli jak odkryć polskie smaki na nowo

Tradycyjna polska kuchnia w nowoczesnym wydaniu, czyli jak odkryć polskie smaki na nowo

Kuchnia polska ma bardzo długą historię i bogatą tradycję, choć współcześnie zwykle kojarzy nam się jedynie ze schabowym, pierogami czy rosołem. Warto jednak odświeżyć przepisy naszych babek, poszukać oryginalnych dawnych receptur, eksperymentować we własnej kuchni i próbować polskich dań przygotowywanych w dobrych restauracjach. Tradycyjna polska kuchnia naprawdę potrafi pozytywnie zaskoczyć, gdy tylko damy jej szansę!

Dlaczego warto sięgać po dania kuchni polskiej? 

Dania tradycyjnie od wieków przygotowywane na terenach polskich bazują na lokalnych produktach i rodzimych zwyczajach kulinarnych, włączając elementy narodowej kuchni żydowskiej, niemieckiej, czeskiej czy litewskiej. Duży wpływ miały na nie pory roku, dostępność różnych rodzajów pożywienia i zasobność portfela – inaczej jadano na szlacheckich biesiadach, a inaczej w skromnych wiejskich chatach. Również dzisiaj trudno wyobrazić sobie imprezy okolicznościowe czy święta bez klasycznych polskich potraw.

Kuchnię polską wyróżnia zamiłowanie do kiszonek, które są przecież kopalnią witamin i cennych składników odżywczych, a także sycących produktów zbożowych, dobrej jakości mięsa (w tym dziczyzny) i darów lasu – grzybów, jagód, ziół. W zimowe mrozy skutecznie rozgrzewają nas pożywne zupy i gęste sosy czy bigos, a latem sięgamy po lżejsze potrawy, takie jak chłodnik, szczawiowa czy świeże warzywa. 

Potrawy tradycyjnej polskiej kuchni przywołują smaki dzieciństwa i dają nam poczucie wspólnoty, a ponadto są po prostu bardzo smaczne. Nie dziwi więc, że mają szerokie grono zwolenników w Polsce i poza jej granicami. Nasza narodowa kuchnia stale ewoluuje i zmienia się pod wpływem nowych trendów żywieniowych – warto to wykorzystać, by jeść nie tylko pysznie, ale i zdrowo!

Odświeżyć dawne przepisy – jak robią to mistrzowie kuchni? 

W wielu dobrych restauracjach, takich jak bistro Progres na gdańskim Garnizonie, szefowie kuchni serwują tradycyjne polskie dania w nowoczesnym wydaniu. Tradycyjne podroby zyskują nową odsłonę dzięki umiejętnemu łączeniu smaków, np. serca drobiowe serwowane z orzechami nerkowca i sosem demi glace lub żołądki ze śmietanowym sosem kurkowym. Ciekawą alternatywą dla klasycznej zupy dyniowej jest wykorzystanie dyni karmelizowanej w miodzie, a tradycyjną pomidorówkę urozmaici dodatek czarnej soczewicy.

Są również klasyki, których nie ma sensu zmieniać, takie jak schabowy z kością podany z młodymi ziemniaczkami i kapustą, tatar wołowy z ogórkiem kiszonym i żółtkiem, flaki wołowe czy dania regionalne, np. zylc ze śledzia typowy dla kuchni kaszubskiej.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas