Tort okolicznościowy – czym kierować się przy wyborze smaku?
GastronomiaTradycyjny, delikatny krem czy awangardowa kompozycja - wybór odpowiedniego smaku tortu wiąże się z wieloma dylematami organizatorów imprezy. Wynika to z faktu, że tego typu słodkość jest serwowana dla każdego uczestnika spotkania –w związku z czym powinna – przynajmniej w minimalnym stopniu – sprostać ich smakowym oczekiwaniom. Przeczytaj, jakie masy w tortach okolicznościowych są najpopularniejsze oraz na co warto zwrócić uwagę przed złożeniem zamówienia u cukiernika.
Słodka klasyka – najpopularniejsze smaki tortów
Co prawda smak tortu uzależniony jest od wielu czynników: charakteru i stylu imprezy, pory roku, cen składników czy też od preferencji kulinarnych, niemniej jednak od wielu lat, branża cukiernicza odnotowuje powtarzalność bazowych smaków. Są to przede wszystkim:
- czekoladowy – najbardziej popularny smak, idealnie komponuje się z wkładką malinową, cytrynową lub kawową,
- orzechowy – nieco cięższy i droższy od czekoladowej opcji, niemniej jednak doskonale łączy się z dodatkiem alkoholu,
- śmietankowy – najbardziej neutralny ze wszystkich smaków ze względu na lekkość i możliwość łączenia z innymi smakami,
- waniliowy – wybierany przez miłośników delikatnej słodkości,
- owocowy – w szczególności popularny w miesiącach wakacyjnych.
Smak tortu - pamiętaj o dzieciach i alergikach
Tort okolicznościowy to jedyne ciasto, którego powinien skosztować każdy, obecny na imprezie gość. W związku z tym, jeszcze przed złożeniem zamówienia w cukierni warto zastanowić się nad dwoma kwestiami:
- Czy wśród uczestników spotkania znajdować się będą dzieci? – jeśli tak, to w masie tortowej nie powinien być wyczuwalny alkohol. Dodatkowo - w takim przypadku – lepiej postawić na lekkie, smakowe kompozycje, które lepiej się sprawdzą niż na przykład mocno kawowe masy.
- Czy wśród gości są osoby, cierpiące na alergie pokarmowe? – co prawda istnieje szereg składników uczulających, niemniej jednak najczęściej są to: orzechy, gluten, mleko laktozowe, miód oraz truskawki.
Dzięki temu, że uwzględnimy preferencje smakowe wszystkich uczestników spotkania – goście poczują się wyjątkowo i będą z sentymentem wspominać imprezę.