Artykuł sponsorowany Tort okolicznościowy – czym kierować się przy wyborze smaku?

Tort okolicznościowy – czym kierować się przy wyborze smaku?

Tradycyjny, delikatny krem czy awangardowa kompozycja - wybór odpowiedniego smaku tortu wiąże się z wieloma dylematami organizatorów imprezy. Wynika to z faktu, że tego typu słodkość jest serwowana dla każdego uczestnika spotkania –w związku z czym powinna – przynajmniej w minimalnym stopniu – sprostać ich smakowym oczekiwaniom. Przeczytaj, jakie masy w tortach okolicznościowych są najpopularniejsze oraz na co warto zwrócić uwagę przed złożeniem zamówienia u cukiernika.

Słodka klasyka – najpopularniejsze smaki tortów

Co prawda smak tortu uzależniony jest od wielu czynników: charakteru i stylu imprezy, pory roku, cen składników czy też od preferencji kulinarnych, niemniej jednak od wielu lat, branża cukiernicza odnotowuje powtarzalność bazowych smaków. Są to przede wszystkim:

  • czekoladowy – najbardziej popularny smak, idealnie komponuje się z wkładką malinową, cytrynową lub kawową,
  • orzechowy – nieco cięższy i droższy od czekoladowej opcji, niemniej jednak doskonale łączy się z dodatkiem alkoholu,
  • śmietankowy – najbardziej neutralny ze wszystkich smaków ze względu na lekkość i możliwość łączenia z innymi smakami,
  • waniliowy – wybierany przez miłośników delikatnej słodkości,
  • owocowy – w szczególności popularny w miesiącach wakacyjnych.

Smak tortu - pamiętaj o dzieciach i alergikach

Tort okolicznościowy to jedyne ciasto, którego powinien skosztować każdy, obecny na imprezie gość. W związku z tym, jeszcze przed złożeniem zamówienia w cukierni warto zastanowić się nad dwoma kwestiami:

  • Czy wśród uczestników spotkania znajdować się będą dzieci? – jeśli tak, to w masie tortowej nie powinien być wyczuwalny alkohol. Dodatkowo -  w takim przypadku – lepiej postawić na lekkie, smakowe kompozycje, które lepiej się sprawdzą niż na przykład mocno kawowe masy.
  • Czy wśród gości są osoby, cierpiące na alergie pokarmowe? – co prawda istnieje szereg składników uczulających, niemniej jednak najczęściej są to: orzechy, gluten, mleko laktozowe, miód oraz truskawki.

Dzięki temu, że uwzględnimy preferencje smakowe wszystkich uczestników spotkania – goście poczują się wyjątkowo i będą z sentymentem wspominać imprezę.

Pamiętaj o elemencie zaskoczenia

Wyjątkowy tort okolicznościowy powinien w pewnym stopniu zaskoczyć gości. Ważne jest zatem zlecenie wykonania zamówienia profesjonalnej firmie, działającej w branży wyrobów cukierniczych np. Cake Love, której właścicielką jest Marta Paron. Przedsiębiorstwo nie tylko oferuje artystyczne zdobienia słodkości, ale także dopasowuje ofertę do indywidualnych potrzeb klienta i – nierzadko – doradza w kwestii wyboru smaku. Warto zaznaczyć, że coraz popularniejsze staje się dodanie do masy tortowej nutki innego smaku, takiego jak np. oreo, ferrero, marchewka czy dynia. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas