Artykuł sponsorowany Jaki powinien być tort weselny?

Jaki powinien być tort weselny?

Ślub i wesele to jeden z najważniejszych dni w życiu. Parze młodej zależy na perfekcyjnej oprawie i na pysznym jedzeniu. Dużą rolę podczas tej podniosłej uroczystości pełni tort weselny. Jego wielkość powinna być przede wszystkim uzależniona od liczby gości. Smak, wygląd i kształt to już indywidualna sprawa pary młodej. Mogą wybrać coś z gotowych, dostępnych w katalogach propozycji, bądź poprosić o wykonanie tortu według własnej wizji. Można go zamówić albo w pracowni tortów albo w sprawdzonej cukierni, takiej jak ta z Katowic prowadzona przez pana Łukasza Szachtę. Najważniejsze, by był on zamówiony, wraz z innymi ciastami, przynajmniej miesiąc przed uroczystością.

Wygląd tortu

Dobrze, gdyby tort swoim wyglądem nawiązywał do stylistyki wesela i jego motywów przewodnich, o ile takie są. Istotna jest kolorystyka, która powinna współgrać z dekoracjami ślubnymi, ale także kształt tortu i zdobienia. W doborze projektu obecnie panuje duża swoboda i dowolność. Młodzi mogą poprosić o zrobienie dokładnie takiego tortu, jaki im się marzy. Może to być tradycyjny piętrowy tort angielski albo taki, którego każde piętro jest ustawione osobno na ozdobnym stelażu. Modne , szczególnie w porze letniej są tzw. nagie torty, nie posiadające żadnych specjalnych zdobień, tylko owoce i kwiaty. Nie są też oblane żadną polewą. Ciekawym pomysłem, zamiast tradycyjnego tortu, są muffinki, które ułożone na specjalnej paterze w kształt piramidy, mogą mieć różne barwy, a ich zwieńczeniem może być maleńki torcik z figurkami państwa młodych ustawiony na samej górze. Jeśli chodzi o kształt, to można wybrać tort okrągły, prostokątny czy nawet przestrzenny. Każdy ozdobiony według oczekiwań pary młodej, kolorowa polewą lub masą cukrową, z której można dodatkowo wyczarować piękne ozdoby. Torty można także ozdobić żywymi kwiatami, które co ważne, powinny być jadalne.

Smak tortu

Wygląd tortu jest oczywiście bardzo ważny, jednak kluczy jest tu smak. Co z tego, że tort będzie prezentował się bajecznie, skoro nie będzie dobry. Dlatego istotne jest, by przed ostatecznym wyborem wziąć udział w degustacjach organizowanych przez różne cukiernie. Smaków do wyboru jest naprawdę bardzo dużo. W ciepłe dni sprawdzą się lekkie torty na bazie biszkopta z dodatkiem śmietany i musów z owoców sezonowych, jak też świeżych owoców. Możecie wybrać tort miętowy, który doskonale orzeźwi gości w upalny dzień, a połączeniu z gorzką czekoladą oczaruje wszystkich łasuchów. Jesienią i zimą idealne będą cięższe torty: czekoladowe, kawowe czy śmietanowe, z kremem na bazie masła.

Podanie tortu: czas i sposób

Podanie i krojenie tortu weselnego to jeden z wyczekiwanych momentów wesela. Powinna mu towarzyszyć uroczysta oprawa, przyciemnione światła, podkład muzyczny wybrany przez parę młodą oraz iskrzące się fontanny. Dobrze takie chwile uwiecznić na zdjęciach i filmie. Tradycyjnie tort podawany jest tuż przed oczepinami, o północy. Jednak wiele par odchodzi od tego i podaje tort wcześniej. Pora ta powinna zostać ustalona wcześniej, by kelner wiedział kiedy ma wjechać z cukierniczym dziełem sztuki. Pierwszy kawałek tortu kroją wspólnie państwo młodzi i wzajemnie się nim częstują. Potem dalszym krojeniem zajmuje się obsługa sali.

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas