Artykuł sponsorowany Podkłady pod tort. Przegląd rozwiązań

Podkłady pod tort. Przegląd rozwiązań

Torty to pod wieloma względami ciasta nietypowe. Spożywamy je przede wszystkim podczas istotnych uroczystości, takich jak urodziny czy wesela, są nie tylko smaczne, ale również bardzo dekoracyjne, a ich wykonanie wymaga od cukiernika dużych umiejętności. Łatwo je również uszkodzić, nic dziwnego zatem że do ich przechowywania i przenoszenia używa się specjalnych podkładów. Oto kilka z nich.

Klasyczny krążek kartonowy

Ze wszystkich dostępnych na rynku rozwiązań są najlżejsze i najcieńsze (ich gramatura wynosi około 1000 gramów na metr kwadratowy), co z jednej strony może mieć swoje zalety – np. mniejsza ilość odpadów – z drugiej strony są one bardziej podatne na uszkodzenia mechaniczne, np. zginanie. Dlatego dedykowane są przede wszystkim pod torty i inne ciasta jednopiętrowe. Pokrywane są kolorową, prostą folią, która nie tylko nadaje im dodatkowy walor dekoracyjny, ale również zabezpiecza przed wilgocią i zatłuszczeniem, które mogłoby osłabić strukturę kartonu.

Podkłady microtriplo

Podobnie jak wyżej opisane krążki wykonane są z kartonu. Różnica między oboma produktami tkwi w gramaturze – w przypadku microtriplo wynosi ona około 2000 gramów na metr kwadratowy, przez co podkład jest cięższy, ale i bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne i przypadkowe odkształcanie. Świetnie spisują się do ekspozycji dużych i ciężkich tortów, przygotowywanych na duże imprezy okolicznościowe – na przykład urodziny firmy. Również powleczone są folią, chroniącą przed zawilgoceniem i zatłuszczeniem, zazwyczaj w kolorach złotym lub srebrnym. Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach, często w celach dekoracyjnych ich brzegi są karbowane. Produkty tego typu znajdziemy w ofercie sklepu internetowego Partner.

Podkłady pod torty piętrowe

Podkłady tego typu odróżniają się od wyżej opisanych pod dwoma względami. Po pierwsze grubość, która w tym przypadku wynosi około 13 mm. Po drugie wypełnienie, wykonane z lekkiej płyty pilśniowej. Taka struktura powoduje, że podkłady są dużo bardzo wytrzymałe i idealnie nadają się pod ciasta o dużej masie – na przykład piętrowe torty weselne. Wierzchnia warstwa i boki podkładu powleczone są folią, natomiast spód białym papierem.

Podkład z tworzywa sztucznego

W tym przypadku mamy do czynienia z produktem wykonanym z zupełnie innego materiału, mianowicie wytrzymałego polistyrenu. Podkłady tego typu nie wymagają zabezpieczania przed wilgocią i tłuszczem, można je myć i wykorzystywać wielokrotnie, ponadto są bardzo estetyczne. Również spiszą się świetnie podczas serwowania tortów wielopiętrowych. Pod spodem podkładu znajdują się wytrzymałe nóżki, które ułatwiają chwycenia podkładu i podniesienie całego tortu. 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas