Ciasto na ptysie jak z cukierni – tylko 4 składniki!
GastronomiaKażdy ma czasem chwilę, gdy potrzebuje zjeść coś słodkiego. Na pomoc przychodzą cukiernie i ciastkarnie. Oferują one wiele różnych słodkich dobroci, a jednak mimo tego zdarza się również, że nie chce nam się wychodzić z domu. W tym przypadku mamy jedynie dwie opcje – albo zamówić coś z cukierni online, albo przygotować samodzielnie słodkości jak z cukierni.
Co można kupić w cukierni?
W menu cukierni online, jak i tych stacjonarnych można odnaleźć takie pyszności, jak:
wyroby ciastkarskie: eklerki, ptysie, pączki, jagodzianki,
desery,
torty,
ciasta: szarlotka, sernik,
koktajle owocowe,
napoje gorące (czasem też zimne),
potrawy śniadaniowe,
drożdżówki i inne.
Zdarza się również, że firmy cukiernicze łączą się z piekarnią lub lodziarnią i oferują zwiększoną ilość produktów, takich jak chleby, bułki, lody, desery lodowe i tym podobne.
Bardzo opłaca się składać zamówienia online w cukierni z dowozem w szczególności na torty. Czasem ich odbiór bywa problematyczny ze względu na godziny otwarcia cukierni w pobliżu czy rozmiary tego wyrobu cukierniczego. Nie wszystkie są również otwarte w niedzielę w pełnym zakresie.
Gdzie znajdziesz cukiernię? Skorzystaj z naszej listy i wybierz swoje województwo:
cukiernia mazowieckie | cukiernia zachodnio-pomorskie
cukiernia lubuskie | cukiernia dolnośląskie | cukiernia opolskie
cukiernia śląskie | cukiernia małopolskie | cukiernia podkarpackie
cukiernia wielkopolskie | cukiernia łódzkie | cukiernia świętokrzyskie
cukiernia lubelskie | cukiernia podlaskie | cukiernia pomorskie
cukiernia warmińsko-mazurskie | cukiernia kujawsko-pomorskie
Ciasto na ptysie jak z cukierni
Jeśli nie chcesz czekać na zamówienie z cukierni internetowej i masz zamiar przygotować słodycze samodzielnie, spieszymy z przepisami i tipami na kilka najpopularniejszych słodkich wyrobów.
Przepis na ptysie jak z cukierni
Ciasto na ptysie jak z cukierni (ciasto parzone) – składniki:
woda (szklanka)
masło/margaryna – 80 g
mąka – szklanka
jajka – 4 sztuki
Zagotuj w rondelku wodę i masło, następnie zredukuj moc palnika do najmniejszej. Dodaj mąkę, jednocześnie mieszając. Musisz to zrobić szybko i energicznie, bo masa gęstnieje. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty i mieszaj do otrzymania jednolitej kuli. Aby wymieszać dokładnie, możesz użyć miksera. Ciasto musi się wystudzić, a gdy to nastąpi, dodaj jajka i zmiksuj na jednolitą masę.
Ciasto jest gotowe do pieczenia. W celu nałożenia go na blaszkę możesz użyć rękawa cukierniczego. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz 25 – 35 minut.
Krem do ptysiów jak z cukierni – składniki:
woda – ¾ szklanki
cukier – 1 i 1/3 szklanki oraz 4 łyżki
białka – 5 sztuk
sok z cytryny – 2 łyżki
Zrób syrop z cukru (1 i 1/3 szklanki) i wody. Ubij jajka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj pozostałe 4 łyżki cukru. Dodatkowo, przez 2 minuty ubijaj masę na parze (nad miską z powoli gotującą się wodą). Dodawaj syrop partiami oraz sok z cytryny. Następnie ponownie ubijaj na patrze przez 20 minut. Przełóż ciasto kremem, posyp cukrem pudrem i podawaj po pełnym wystudzeniu.
Sprawdź, jak wypromować firmę na lokalnym rynku >>>
Przepis na pączki jak z cukierni
Pączki jak z cukierni – składniki na kilkanaście średnich sztuk
Zaczyn:
drożdże – 30 g
cukier – 5 g
mąka – 1 łyżka
mleko – 3 łyżki (ciepłe)
Ciasto:
żółtka – 5 sztuk
cukier – 45 g
cukier waniliowy – 1 łyżeczka
sól – odrobina
masło -– 35 g (roztopione)
olej – 1 łyżka
mąka – 390 g
mleko 170 g
spirytus – 1 łyżka
Dodatkowo:
olej do smażenia
nadzienie np. marmolada (około 250 g)
opcjonalnie cukier puder
Przygotowanie:
Zrób zaczyn i odstaw ma 30 minut do wyrośnięcia.
Utrzyj cukier oraz cukier waniliowy i sól z żółtkami. Kontynuuj czynność przez 7 minut. Dodaj mąkę, mleko i wyrośnięty wcześniej zaczyn. Wymieszaj i wyrabiaj około 5 minut.
Olej wymieszaj z masłem i dodaj do masy. Wlej spirytus i wyrabiaj ponownie 10 – 15 minut. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 60 – 90 minut. Po tym czasie można ponownie wyrobić ciasto i formować pączki, a następnie odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.
Tak jak smażą pączki w cukierni – na oleju, tak i Ty to zrobisz. Rozgrzej olej i smaż 2,5 minuty z jednej strony, następnie 2,5 minuty z drugiej. Wystudzone pączki możesz napełnić strzykawką wybranym nadzieniem.
Lukier do pączków jak z cukierni
Składniki:
cukier puder – 3 łyżki
gorąca woda – 5 łyżeczek
Do cukru dodawaj stopniowo wodę, bardzo dokładnie mieszając. Smaruj pączki pędzelkiem.
Życzymy powodzenia w przygotowywaniu słodkich przysmaków jak z cukierni i ciastkarni!