Ciasto na ptysie jak z cukierni – tylko 4 składniki!

Ciasto na ptysie jak z cukierni – tylko 4 składniki!

Każdy ma czasem chwilę, gdy potrzebuje zjeść coś słodkiego. Na pomoc przychodzą cukiernie i ciastkarnie. Oferują one wiele różnych słodkich dobroci, a jednak mimo tego zdarza się również, że nie chce nam się wychodzić z domu. W tym przypadku mamy jedynie dwie opcje – albo zamówić coś z cukierni online, albo przygotować samodzielnie słodkości jak z cukierni.

Pozycjonowanie stron Pozycjonowanie stron

Co można kupić w cukierni?

W menu cukierni online, jak i tych stacjonarnych można odnaleźć takie pyszności, jak:

  • wyroby ciastkarskie: eklerki, ptysie, pączki, jagodzianki,

  • desery,

  • torty,

  • ciasta: szarlotka, sernik,

  • koktajle owocowe,

  • napoje gorące (czasem też zimne),

  • potrawy śniadaniowe,

  • drożdżówki i inne.

Zdarza się również, że firmy cukiernicze łączą się z piekarnią lub lodziarnią i oferują zwiększoną ilość produktów, takich jak chleby, bułki, lody, desery lodowe i tym podobne.

Bardzo opłaca się składać zamówienia online w cukierni z dowozem w szczególności na torty. Czasem ich odbiór bywa problematyczny ze względu na godziny otwarcia cukierni w pobliżu czy rozmiary tego wyrobu cukierniczego. Nie wszystkie są również otwarte w niedzielę w pełnym zakresie.

Gdzie znajdziesz cukiernię? Skorzystaj z naszej listy i wybierz swoje województwo:

cukiernia mazowieckie | cukiernia zachodnio-pomorskie

cukiernia lubuskie | cukiernia dolnośląskie | cukiernia opolskie

cukiernia śląskie | cukiernia małopolskie | cukiernia podkarpackie

cukiernia wielkopolskie | cukiernia łódzkie | cukiernia świętokrzyskie

cukiernia lubelskie | cukiernia podlaskie | cukiernia pomorskie

cukiernia warmińsko-mazurskie | cukiernia kujawsko-pomorskie

ptysie

Ciasto na ptysie jak z cukierni

Jeśli nie chcesz czekać na zamówienie z cukierni internetowej i masz zamiar przygotować słodycze samodzielnie, spieszymy z przepisami i tipami na kilka najpopularniejszych słodkich wyrobów.

Przepis na ptysie jak z cukierni

Ciasto na ptysie jak z cukierni (ciasto parzone) – składniki:

  • woda (szklanka)

  • masło/margaryna – 80 g

  • mąka – szklanka

  • jajka – 4 sztuki

Zagotuj w rondelku wodę i masło, następnie zredukuj moc palnika do najmniejszej. Dodaj mąkę, jednocześnie mieszając. Musisz to zrobić szybko i energicznie, bo masa gęstnieje. Podgrzewaj jeszcze 2 minuty i mieszaj do otrzymania jednolitej kuli. Aby wymieszać dokładnie, możesz użyć miksera. Ciasto musi się wystudzić, a gdy to nastąpi, dodaj jajka i zmiksuj na jednolitą masę.

Ciasto jest gotowe do pieczenia. W celu nałożenia go na blaszkę możesz użyć rękawa cukierniczego. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i piecz 25 – 35 minut.

Krem do ptysiów jak z cukierni – składniki:

  • woda – ¾ szklanki

  • cukier – 1 i 1/3 szklanki oraz 4 łyżki

  • białka – 5 sztuk

  • sok z cytryny – 2 łyżki

Zrób syrop z cukru (1 i 1/3 szklanki) i wody. Ubij jajka na sztywno, a następnie stopniowo dodawaj pozostałe 4 łyżki cukru. Dodatkowo, przez 2 minuty ubijaj masę na parze (nad miską z powoli gotującą się wodą). Dodawaj syrop partiami oraz sok z cytryny. Następnie ponownie ubijaj na patrze przez 20 minut. Przełóż ciasto kremem, posyp cukrem pudrem i podawaj po pełnym wystudzeniu.

pączki

Sprawdź, jak wypromować firmę na lokalnym rynku >>>

Przepis na pączki jak z cukierni

Pączki jak z cukierni – składniki na kilkanaście średnich sztuk

Zaczyn:

  • drożdże – 30 g

  • cukier – 5 g

  • mąka – 1 łyżka

  • mleko – 3 łyżki (ciepłe)

Ciasto:

  • żółtka – 5 sztuk

  • cukier – 45 g

  • cukier waniliowy – 1 łyżeczka

  • sól – odrobina

  • masło -– 35 g (roztopione)

  • olej – 1 łyżka

  • mąka – 390 g

  • mleko 170 g

  • spirytus – 1 łyżka

Dodatkowo:

  • olej do smażenia

  • nadzienie np. marmolada (około 250 g)

  • opcjonalnie cukier puder

Przygotowanie:

Zrób zaczyn i odstaw ma 30 minut do wyrośnięcia.

Utrzyj cukier oraz cukier waniliowy i sól z żółtkami. Kontynuuj czynność przez 7 minut. Dodaj mąkę, mleko i wyrośnięty wcześniej zaczyn. Wymieszaj i wyrabiaj około 5 minut.

Olej wymieszaj z masłem i dodaj do masy. Wlej spirytus i wyrabiaj ponownie 10 – 15 minut. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 60 – 90 minut. Po tym czasie można ponownie wyrobić ciasto i formować pączki, a następnie odstawić do kolejnego wyrośnięcia na około 30 minut.

Tak jak smażą pączki w cukierni – na oleju, tak i Ty to zrobisz. Rozgrzej olej i smaż 2,5 minuty z jednej strony, następnie 2,5 minuty z drugiej. Wystudzone pączki możesz napełnić strzykawką wybranym nadzieniem.

Lukier do pączków jak z cukierni

Składniki:

  • cukier puder – 3 łyżki

  • gorąca woda – 5 łyżeczek

Do cukru dodawaj stopniowo wodę, bardzo dokładnie mieszając. Smaruj pączki pędzelkiem.

Życzymy powodzenia w przygotowywaniu słodkich przysmaków jak z cukierni i ciastkarni!

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas