Jakie sushi będzie najlepsze na imprezę?
GastronomiaSushi, czyli tradycyjna japońska potrawa stała się ulubionym przysmakiem wielu polaków. Coraz częściej można ją zobaczyć na oficjalnych przyjęciach, ale również na imprezach w domu. Jeśli organizujesz właśnie takie spotkanie i chcesz zaskoczyć swoich gości czymś innym niż chipsy i paluszki, wybierz właśnie sushi. Dowiedz się, które rodzaje najlepiej sprawdzą się na imprezie.
Dla każdego coś dobrego
Gdy organizujemy imprezę, powinniśmy zadbać o różnorodność dań i przekąsek. Co prawda każde kubki smakowe lubią co innego i nie zawsze uda nam się wpasować w gusta wszystkich gości, ale warto próbować. W przypadku, gdy zamawiamy na imprezę sushi, ważne jest przede wszystkim to, aby w pakiecie znalazły się zarówno dania mięsne, jak i wegańskie. O ile z tymi pierwszymi nie będzie problemu, bo w końcu sushi najczęściej zawiera rybę, tak z wersją warzywną może być trudniej. Dlatego szukając cateringu, zwróć uwagę, czy w menu znajdują się propozycje, które składają się z samych roślinnych składników np. pierożki z warzywnym farszem lub sałatki.
Szybkie przekąski z sushi
Organizując imprezę warto również przemyśleć, w jaki sposób będziemy podawać jedzenie. Jeśli przyjęcie ma formę kolacji i odbywa się przy stole, nie musimy się za bardzo o to martwić. Natomiast, gdy chcemy urządzić standing-party lub zwykłą domówkę, konieczny będzie bufet lub stoliczek, do którego można w dowolnej chwili podejść. Warto pamiętać, że dania, które się na nim znajdą powinny być raczej przekąskami, które z łatwością można zjeść jedną ręką bez ryzyka ubrudzenia się.
Szybkie japońskie przekąski, które idealnie sprawdzą się na imprezę to np. krewetki w cieście ziemniaczanym, chrupiące pierożki nadziewane tatarem oraz chipsy krewetkowe. Oczywiście nie może zabraknąć także zestawów tradycyjnego sushi z różnymi rodzajami tej przekąski np. nigiri, hosomaki, temaki, czy futomaki. – radzi specjalista z restauracji Temaki Sushi z Otwocka.
Jaki alkohol pić do sushi?
Nieodłącznym elementem większości imprez jest alkohol. Osoby, które jeszcze nie próbowały połączenia wysokoprocentowych trunków i sushi, zastanawia się, czy jest to dobre połączenie oraz jaki alkohol się do tego sprawdzi. W Japonii do sushi spożywa się umeshu, czyli nalewkę z moreli japońskiej, lub sake, czyli trunek ze sfermentowanego ryżu. Oczywiście w Polsce te alkohole nie są tak łatwo dostępne, ale to nic straconego. Sushi świetnie komponuje się np. z cydrem oraz z białym winem, które podbija jego smak, ale również z piwem typu lager, które z kolei złagodzi pieczenie po ostrym wasabi. Sushi w połączeniu z alkoholem smakuje świetnie, ale trzeba pamiętać, że jest odpowiedzialne za odwadnianie organizmu. Trzeba więc pamiętać o umiarze. W trakcie trwania imprezy warto pamiętać o piciu wody, czy zielonej herbaty, która również doskonale pasuje do przystawek japońskiej kuchni.