Jak przyśpieszyć i zwiększyć produkcję chleba w swojej piekarni?
GastronomiaNigdy nie wybieraj chemii!
Jednym ze sposobów na przyśpieszenie produkcji i zwiększenie jej skali jej dodawanie składników chemicznych, które mają za zadanie spulchnić ciasto i poprawić jego walory smakowe i estetyczne. Tego typu bochenki są lekkie i mimo sporej wielkości, bardzo szybko się wypiekają. Należy jednak pamiętać, że stosowanie chemii nie jest obojętne dla organizmu, dlatego nie jest to rozwiązanie dla piekarzy tradycjonalnych, którzy stawiają na jakość, a nie ilość. Chleby z dodatkami chemicznymi można często spotkać w wielkich marketach, w których wypieka się je na miejscu. Poprzez dodanie różnego rodzaju składników, uzyskuje się ciasto, które już w kilka minut zamieni się w gorące i pachnące bochenki. Wiele z tych substancji, spożyta w dużych ilościach, może powodować różnego rodzaju dolegliwości w obrębie układu pokarmowego, a nawet przyczyniać się do powstawania komórek nowotworowych.
Niezbędne maszyny piekarnicze
Istnieje jednak alternatywa dla dodatków chemicznych, którą jest zbudowanie odpowiedniej linii produkcyjnej. Zastosowanie specjalnie dobranych urządzeń pozwoli nie tylko przyśpieszyć produkcję, ale również uzyskać idealnie równe bochenki, które będą miały zbliżony czas pieczenia, a co za tym idzie – każdy z nich uzyska idealny stopień wypieczenia.
Do stworzenia linii produkcyjnej będziesz potrzebował:
- Dzielarki do ciasta, która pozwoli na uzyskanie równych części;
- Zaokrąglarka taśmowa – w szybkim czasie uformuje bochenki;
- Wydłużarka walcowa;
- Odbieracz;
- Zestaw leżakowania;
- Wywrotnica lub wywrotnica z wygarniaczem.