Materiał Partnera
Mieszanki piekarnicze, czyli prosty sposób na pyszny chleb

Mieszanki piekarnicze, czyli prosty sposób na pyszny chleb

Od wieków chleb króluje na polskich stołach. To podstawowy składnik każdego śniadania, czy kolacji. Kanapki zabierany do szkoły, do pracy, w podróż czy na piknik. To sposób na zdrową i pożywną przekąskę w ciągu dnia, w zamian za słodkie drożdżówki i batoniki. Chleb możemy upiec także w warunkach domowych z pomocą mieszanek piekarniczych. Co znajduje się w ich składzie? Jakie wybierać, by cieszyć się wspaniałym zapachem i smakiem prawdziwego chleba?

Skład mieszanek do wypieku chleba

Unoszący się w powietrzu zapach świeżego pieczywa to jeden z tych aromatów, obok których nie potrafimy przejść obojętnie. Duże centra handlowe wykorzystują zapach chleba jako chwyt marketingowy, gdyż działa on na zmysły i wywołuje uczucie głodu. Na rynku dostępne są produkty, które dają możliwość pieczenia chleba w domu. Mieszanki piekarnicze, m. in. oferowane przez Hurtownię dodatków piekarniczych i cukierniczych Plus, to połączenie głównie mąki, zakwasu, słodów zbożowych i soli. Dzięki nim chleb idealnie wyrasta i smakuje tak jak ten pamiętany z dzieciństwa. Nie posiadają w składzie sztucznych barwników, konserwantów, ulepszaczy czy substancji spulchniających. Zazwyczaj wzbogacone są o ziarna i produkty zbożowe, przez co zyskują walory prozdrowotne.

Rodzaje mieszanek

Różnorodność produktów do wypieku chleba sprawia, że każdy smakosz chleba znajdzie coś dla siebie. Dla osób prowadzących zdrowy tryb życia dostępne są te pełnoziarniste, z dodatkiem mąki razowej, orkiszowej czy orkiszowej. Słonecznik, popularne obecnie ziarna chia, siemię lniane, płatki owsiane to składniki, które mają wyjątkowe właściwości, dzięki którym codzienna dieta wzbogacona jest m. in. o błonnik i oleje roślinne wspomagające procesy trawienne. Chleb ProBody, który znajduje się w ofercie Hurtowni dodatków piekarniczych i cukierniczych Plus, to mieszanka o obniżonej o 90% zawartości węglowodanów i posiadająca prawie 300% więcej białka niż tradycyjne wyroby piekarnicze. Wszystko dzięki mące sojowej, orkiszowej i innym dodatkom w postaci otrębów pszennych, sezamu, błonnika jabłkowego czy naturalnego zakwasu. To idealny produkt dla osób dbających o swoją sylwetkę, bez eliminowania z diety uwielbianego chleba. Wśród mieszanek można znaleźć także te o niskim indeksie glikemicznym lub bez glutenu.

Zalety korzystania z mieszanek

Przede wszystkim to sposób na pyszny, zdrowy chleb, którego zaletą jest czysty skład. Jakość takiego pieczywa jest wysoka, a oprócz tego istotnym czynnikiem są walory smakowe. Pieczenie chleba jest mniej pracochłonne i niezwykle łatwe, a różnorodność produktów sprawia, że mieszanki piekarnicze są chętnie wybierane przez miłośników nietypowych rodzajów pieczywa.  

Opracowanie:

Podziel się