5 tradycyjnych potraw śląskich, które każdy musi spróbować chociaż raz w życiu
GastronomiaTradycyjna kuchnia śląska obfituje w aromatyczne, długo gotowane mięsa, dania mączne oraz charakterystyczne, rzadko spotykane zupy. Odwiedzając ten rejon, należy spróbować rolady, wodzionki czy karminadeli, aby go w pełni doświadczyć – kulinaria to nieodłączny element każdej kultury. Sprawdź, jakich potraw powinieneś skosztować podczas swojego urlopu.
Śląska sztuka kulinarna jest zbiorem różnorodnych przepisów: zarówno oryginalnych, jak i inspirowanych tym, co gotuje się w najbliższej okolicy (w Polsce, Niemczech, Austrii oraz Czechach). Niektóre dania pochodzą z Silesii, a niektóre są tylko inaczej nazwane: popularny rosół określa się tutaj jako nudelzupę, a pączki zamawia się, prosząc o kreple. Krupniok z kolei może kojarzyć się ze startymi jarzynami, kaszą i bulionem, w rzeczywistości jednak przypomina kaszankę.
Popularne potrawy tradycyjnej kuchni śląskiej
Aby wiedzieć, co kryje się za pozycjami w menu, warto poznać kilka najważniejszych dań, jakie podaje się w regionalnych restauracjach. W renomowanych lokalach gastronomicznych, które specjalizują się w tradycyjnej kuchni śląskiej, nie może zabraknąć:
1.Wodzionka z grzankami
Zupa (zwana również brōtzupą), której podstawowymi składnikami są: czerstwy chleb, czosnek i tłuszcz (zwykle smalec lub masło) zalewane wrzątkiem oraz dosalane do smaku.
2. Żur po śląsku
Klasyczny żurek z tą „małą” różnicą, że zamiast zakwasu z mąki żytniej wykorzystuje się tutaj zakwas z żytniej mąki razowej. Potrawa ma intensywniejszy smak i często jest nieco gęstsza.
3. Karminadel
Rodzaj kotleta mielonego, którego zazwyczaj robi się z wieprzowiny. Danie podaje się np. w towarzystwie ziemniaków i ogórka kiszonego.
4. Rolada śląska
Zrazy wołowe posmarowane od wewnątrz musztardą oraz nadziewane (najczęściej) ogórkami kiszonymi, wędzonym boczkiem i kiełbasą. Zwykle serwowane z modrą kapustą i kluskami śląskimi.
5. Maczanka
Pieczone, krojone na plastry mięso wieprzowe (zazwyczaj jest to karczek, jednak coraz częściej stawia się na schab – np. w restauracji Dworek Pod Lipami w Katowicach) w sosie kminkowo-cebulowym.
Tradycyjne, śląskie dodatki do dań głównych
Regionalnym potrawom z reguły towarzyszą mączne bądź ziemniaczane dodatki. Zamawiając tłustsze dania (np. żeberka) równoważy się je panczkrautem, czyli purée z gotowanych kartofli i kiszonej kapusty. Nie można również zapomnieć o tradycyjnych kluskach śląskich, które są popularne na terenie całego kraju – świetnie sprawdzają się np. przy zrazach. Często pojawia się także wspomniana wcześniej modra kapusta (gotowana m. in. z cebulą oraz boczkiem).