Artykuł sponsorowany Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?

Jak zaprojektować ergonomiczną kuchnię?

Kuchnia to jedno z najważniejszych pomieszczeń w domu. Spędzamy w niej dużo czasu, dlatego ważne jest, żeby była urządzona w przemyślany sposób. Rozmieszczenie kuchennych mebli i sprzętów ma decydujący wpływ na to, czy zajęcia kuchenne będą nie tylko obowiązkiem, ale także przyjemnością. Warto wiedzieć, jak należy zaprojektować ergonomiczną kuchnię.

Jaka powinna być wysokość szafek i blatów?

Za ból pleców i uczucie zmęczenia w trakcie prac kuchennych często odpowiada to, na jakich wysokościach znajdują się blaty robocze. Powinny być one dopasowane do wzrostu użytkowników oraz uwzględniać ich indywidualne potrzeby. Dotyczy to szczególnie osób poruszających się na wózku inwalidzkim. Standardowa wysokość szafek wynosi 85 centymetrów i przyjmuje się, jest odpowiednia do wykonywania prac kuchennych przez osobę o przeciętnym wzroście. W ergonomicznej kuchni jednak obowiązuje nieco inny wzorzec. Zgodnie z nim blat powinien znajdować się około 10-15 centymetrów poniżej łokcia osoby stojącej.

Projektowanie idealnej kuchni ergonomicznej jest jeszcze bardziej skomplikowane. Zakłada zróżnicowanie wysokości poszczególnych obszarów roboczych. Blat do przygotowywania posiłków powinien mieć 100-110 cm, zlew 90-100 cm a kuchenka 80-90 centymetrów. Najłatwiej zastosować to rozwiązanie w kuchni o dużej powierzchni, ale i w mniejszym pomieszczeniu, dzięki dobremu projektowi, może się to sprawdzić.

Jak zaplanować rozmieszczenie sprzętów kuchennych?

Podczas planowania kuchni równie ważne jest, żeby urządzenia elektryczne były ergonomicznie zintegrowane z kuchnią. Istotna jest przede wszystkim wysokość, na której są zainstalowane.  Zwiększa to komfort użytkownika i umożliwia pracę nie obciążającą pleców, szczególnie podczas  załadunku i rozładunku. Oprócz lodówki, piekarnika i zmywarki można również ergonomicznie zaplanować mniej popularne urządzenia, takie jak parowary, kuchenki mikrofalowe i automatyczne ekspresy do kawy. Nowa generacja okapów kuchennych dzięki pochyłej powierzchni odciągowej zapewnia optymalną przestrzeń nad głową, nawet dla wyższych osób. Ciekawym i innowacyjnym rozwiązaniem są okapy montowane w blacie.

Klienci studia projektowania wnętrz Archivr Design dodają, że ponadto warto pomyśleć o drobnych urządzeniach i akcesoriach kuchennych oraz wygodnym dostępie do nich.  Drzwiczki przesuwne, system szyn i relingów pozwoli zaoszczędzić dużo przestrzeni i ułatwić czynności kuchenne.  Jeśli kuchnia jest mała, zamiast stołu można zaplanować wielofunkcyjną ladę, która jednocześnie będzie pełnić rolę blatu roboczego. Część prac kuchennych przy takim rozwiązaniu da się wykonywać na siedząco.

 

 

Podziel się

Szukamy klientów

Podpowiadamy jak zdobyć klientów. Sprawdź!

Reklamuj się u nas